Zapiekanka makaronowa z serem i boczkiem

Taką zapiekankę i jej podobne wersje wiele razy spotkałam w kuchni zza oceanu - w USA i Kanadzie. Polecam, przepyszna :)
To kolejny przepis do akcji makaronowej Mossqa - VIVA la pasta!

Składniki dla 4 osób
1 opakowanie makaronu rurki
20 dag sera żółtego, startego na tarce o dużych oczkach
10 dag boczku
2 jaja
250 ml mleka lub śmietanki
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
Boczek kroimy na małe kawałeczki i podsmażamy na maśle do zrumienienia.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C.
Ugotowany makaron mieszamy z 15 dag sera żółtego i usmażonym boczkiem. Doprawiamy solą i pieprzem.
Jaja rozbełtujemy z mlekiem, doprawiamy solą pieprzem i gałką.
Szklane naczynie do zapiekania smarujemy masłem i wykładamy makaron. Zalewamy go mieszaniną jajeczną.
Posypujemy resztą (5dag) żółtego sera i zapiekamy 25 minut, do zrumienienia.
Uwagi:
* Wierzch zapiekanki możemy posypać jakimkolwiek serem pleśniowym, zyska wtedy bardziej wyrazisty smak
* Zapiekankę możemy podać z ketchupem
* Wierzch zapiekanki możemy posypać jakimkolwiek serem pleśniowym, zyska wtedy bardziej wyrazisty smak
* Zapiekankę możemy podać z ketchupem
Prosta i na pewno pyszna :)
OdpowiedzUsuńtu-tusiu- dziękuję :)
OdpowiedzUsuńNiedużo składników zapowiada się smaczniasto :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam makarony!!!! a Twój taki apetyczny!
OdpowiedzUsuńale smacznie... ale mam na nia chrapke:)
OdpowiedzUsuńzapiekanki... łatwe, pyszne i przyjemne xd
OdpowiedzUsuńboczek i ser - to coś dla mojego mężczyzny ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję serdecznie wszystkim :)
OdpowiedzUsuńPyszna rzecz :)
OdpowiedzUsuńZapiekanka wyglada imponujaco i smakuje pewnie jeszcze lepiej wiec zaserwuje ja dzisiaj mojej rodzince.Dzieki za przepis :)
OdpowiedzUsuńPolecam, danie wyszło pyszne! :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało! Dziękuje i pozdrawiam! :)
UsuńPrzepis znakomity, ale ta potrawa aż prosi się jeszcze o cebulę!
OdpowiedzUsuńMasz rację, warto dodać tu cebulkę :)
UsuńPozdrawiam!