Jaglanka z serkiem wiejskim, malinami i cynamonem

Monica 14 Comments




Ostatnio coraz częściej tak właśnie wyglądają moje śniadania. Sedno smaku tkwi w kaszy jaglanej, która powraca do łask. I dobrze, bo jest zdrowa! I choć każde kasze uwielbiam, na śniadanie wole jęczmienną a do obiadu pęczak. Jaglanka ma bardziej papkowata konsystencję, ale w smaku jest pyszna. Takie moje zestawienie smaków ;) Cynamon sprzyja odchudzaniu więc nie bójmy się go, ja preferuję sporą ilość. Maliny odszukałam w zamrażalniku i rozmroziłam. Serek wiejski light Piątnicy - miłość na zawsze ;)


Made my day. Tak mogę określić to śniadanie.


Tu słonko mocno poświeciło :)


Składniki dla 1 osoby

1/3 szklanki kaszy jaglanej
kilka malin
3 łyżki serka wiejskiego
cynamon
po jednej łyżeczce cukru waniliowego i brązowego cukru
1 łyżeczka masła
szczypta soli

Kaszę gotujemy pod przykryciem ze szczyptą soli i łyżeczką masła przez około 15-20 minut w około 2 szklankach wrzącej wody do wchłonięcia się wody - wg przepisu na opakowaniu. 
Odcedzamy kaszę, posypujemy serkiem i malinami, słodzimy. Posypujemy cynamonem.

Zajadamy :)

14 komentarzy:

  1. Serek wiejski jest idealny ze wszystkim ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To fakt, ze wszystkim, do wszystkiego, na słodko, na słono :)

      Usuń
  2. mniam!:) ja ciągle mówię o odchudzaniu, ale póki co do ćwiczeń się zebrałam:P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Brak motywacji ? Przeglądnij sobie metamorfozy tej australijskiej trenerki : http://instagram.com/kayla_itsines
      Ja z ćwiczeniami nie mam problemu, a raczej ze słodkościami ;)

      Usuń
  3. A ja wciąż nie jestem przekonana do serka wiejskiego w wersji na słodko. Może czas się przełamać, bo jaglanka wygląda bardzo apetycznie ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja Droga, nie wiesz co tracisz ;)

      Usuń
  4. Fantastyczne śniadanko. Marzę o tym, by samo się robiło... Nie znoszę przygotowywać śniadań :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe ja tak mam czasami jak na oczy nie widzę, a tym bardziej nie mam siły kombinować co tu zrobić.

      Usuń
  5. ja jaglanką zajadam się od dawna, ale tylko w wersji obiadowej. Na święta robiłam ja jej bazie pasztet z soczewicy - pyyycha ;) Na słodko do mnie tylko ryż zawsze przemawiał, musiałabym spróbwać jaglanki. Byłaby jakaś alternatywa dla owsianki na śniadanko ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pasztet ? Super sprawa. To mówisz, że taka zdolniacha z Ciebie w kuchni ? :)

      Usuń
    2. E tam zdolniacha :) Przepis sprawdzony krążył po wszystkich moich koleżankach i wkońcu musiało trafić i na mnie ;)

      Usuń
  6. Na śniadanie ostatnio jem owsiankę ale może i na taką kaszę się skuszę, bo pysznie wygląda :)! A do obiadu najczęściej jemy gryczaną ....

    OdpowiedzUsuń
  7. Zapowiada się pyszne śniadanie! :-)

    OdpowiedzUsuń