Muffinki truskawkowo bananowe
Sezon truskawkowy w pełni, w kuchni aż szyby parują od gotowania przetworów :) Truskawki póki co są bardzo ładne i warte zjedzenia "na świeżo". Ja np. uwielbiam pokrojone na mniejsze kawałki, wymieszane ze śmietaną 18 %. Pychoty! Świeże truskawy najlepsze, ale w ciastach obłędnie pachną!
Prezentuję Wam dzisiaj muffinki z kawałkami truskawek i bananami, które pachną wspaniale dzięki użyciu brązowego cukru zamiast zwykłego. Po muffinkach truskawowych z kruszonką, które bardzo mi smakowały, te chyba jednak je zdetronizowały...po prostu biją je na głowę samym zapachem, o smaku nie wspominając. Polecam serdecznie!
I napisałabym tutaj, że z chęcią dołączę je do akcji truskawkowej...lecz nie ma Durszlaka :(
Truskawki + banany + brązowy cukier= idealne połączenie!
Truskawki + banany + brązowy cukier= idealne połączenie!
Składniki na 16 sztuk
13 dag masła
3/4 szklanki brązowego cukru
2 jaja
6 g cukru waniliowego
2 banany, duże i dojrzałe, rozgniecione
1 szklanka świeżych truskawek, pokrojonych na kawałki
2 kopiaste szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1 płaska łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki soli
Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni C.
Masło roztapiamy.
W jednej misce mieszamy razem oba cukry, jaja, banany i stopione masło. Mieszamy do połączenia składników.
W drugiej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól.
Pokrojone truskawki obtaczamy dokładnie w mące.
Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy do połączenia. Na końcu dodajemy truskawki.
Przekładamy ciasto do formu na muffiny. Wypełniamy papilotki do 3/4 wysokości.
Pieczemy 20-25 minut na złoto.
Uwagi:
* ciasto jest gęste, można dolać do niego 1/4 szklanki mleka gdyby źle się mieszało
Smacznego!
Monia, akcja truskawkowa jest już na Mikserze, poza tym Shinju przyjmuje przepisy u siebie:
OdpowiedzUsuńhttp://kuchenne-wedrowki.blogspot.com/2011/06/truskawki-2011.html
Tak fantastyczne te muffiny, że aż się boję, że je zrobię!:)
Potwierdzam to idealne połączenie:)
OdpowiedzUsuńZgadzam się! Zapach truskawek w ciastach jest niesamowity :) I do tego brązowy cukier.. mmm ;) Ale ciekawy dodatek bananów. Muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńFantastyczne - prawdziwa truskawkowa rozkosz:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Czuję ten zapach :) Pięknie wyglądają.
OdpowiedzUsuńzapach powala, zresztą smak też ;)
UsuńCieszę się, że smakowały:)
UsuńLekka - zaraz tam zaglądnę :) Dzięki!
OdpowiedzUsuńAniu, Basiu, Anno-Mario, Duś - dziękuję ślicznie i polecam muffiny :)
Wspaniałe muffinki. Z truskawkami to czysta przyjemność:))
OdpowiedzUsuńAkcje są na Mikserze Kulinarnym MOniko:)
Nie martw się, bedzie dobrze :)
Usciki:*
Majanko- dziękuję i ściskam :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie upiekłam! Przepis nieco zmieniłam, ale normalnie... genialne są! :D
OdpowiedzUsuńSuper! Cieszę się, że smakowały :)
Usuńna ile muffinek jest przepis? ;)
OdpowiedzUsuńTak jak podałam: 16 sztuk. Chyba, że papilotki na muffiny są małe to wyjdzie więcej.
UsuńAny pycha,ja dodaje jeszcze chocolate chips, jest bardziej niegrzecznie :)
OdpowiedzUsuń