Muffinki truskawkowo bananowe

Monica 14 Comments


Sezon truskawkowy w pełni, w kuchni aż szyby parują od gotowania przetworów :) Truskawki póki co są bardzo ładne i warte zjedzenia "na świeżo". Ja np. uwielbiam pokrojone na mniejsze kawałki, wymieszane ze śmietaną 18 %. Pychoty! Świeże truskawy najlepsze, ale w ciastach obłędnie pachną! 

Prezentuję Wam dzisiaj muffinki z kawałkami truskawek i bananami, które pachną wspaniale dzięki użyciu brązowego cukru zamiast zwykłego. Po muffinkach truskawowych z kruszonką, które bardzo mi smakowały, te chyba jednak je zdetronizowały...po prostu biją je na głowę samym zapachem, o smaku nie wspominając. Polecam serdecznie! 

I napisałabym tutaj, że z chęcią dołączę je do akcji truskawkowej...lecz nie ma Durszlaka :(

Truskawki + banany + brązowy cukier= idealne połączenie!




Składniki na 16 sztuk

13 dag masła
3/4 szklanki brązowego cukru
2 jaja
6 g cukru waniliowego
2 banany, duże i dojrzałe, rozgniecione
1 szklanka świeżych truskawek, pokrojonych na kawałki
2 kopiaste szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1 płaska łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki soli

Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni C.

Masło roztapiamy.

W jednej misce mieszamy razem oba cukry, jaja, banany i stopione masło. Mieszamy do połączenia składników.

W drugiej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól.

Pokrojone truskawki obtaczamy dokładnie w mące.

Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy do połączenia. Na końcu dodajemy truskawki.

Przekładamy ciasto do formu na muffiny. Wypełniamy papilotki do 3/4 wysokości.

Pieczemy 20-25 minut na złoto.

Uwagi:
* ciasto jest gęste, można dolać do niego 1/4 szklanki mleka gdyby źle się mieszało


Smacznego!

14 komentarzy:

  1. Monia, akcja truskawkowa jest już na Mikserze, poza tym Shinju przyjmuje przepisy u siebie:

    http://kuchenne-wedrowki.blogspot.com/2011/06/truskawki-2011.html

    Tak fantastyczne te muffiny, że aż się boję, że je zrobię!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Potwierdzam to idealne połączenie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zgadzam się! Zapach truskawek w ciastach jest niesamowity :) I do tego brązowy cukier.. mmm ;) Ale ciekawy dodatek bananów. Muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fantastyczne - prawdziwa truskawkowa rozkosz:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Czuję ten zapach :) Pięknie wyglądają.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zapach powala, zresztą smak też ;)

      Usuń
    2. Cieszę się, że smakowały:)

      Usuń
  6. Lekka - zaraz tam zaglądnę :) Dzięki!

    Aniu, Basiu, Anno-Mario, Duś - dziękuję ślicznie i polecam muffiny :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniałe muffinki. Z truskawkami to czysta przyjemność:))
    Akcje są na Mikserze Kulinarnym MOniko:)
    Nie martw się, bedzie dobrze :)
    Usciki:*

    OdpowiedzUsuń
  8. Majanko- dziękuję i ściskam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Właśnie upiekłam! Przepis nieco zmieniłam, ale normalnie... genialne są! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Cieszę się, że smakowały :)

      Usuń
  10. Odpowiedzi
    1. Tak jak podałam: 16 sztuk. Chyba, że papilotki na muffiny są małe to wyjdzie więcej.

      Usuń