Chlebek bananowy z groszkami czekoladowymi (Chocolate Chip Banana Bread)

Monica 22 Comments


Bardzo lubię wypieki zza oceanu czyli ze Stanów Zjednoczonych. Ich kuchnia, co prawda w większości to kuchnia fusion, bo jednak "przywieziona" i zmodyfikowana, lecz ja odnoszę wrażenie, że ciężko pracowali na swoje dziedzictwo kulinarne, udowadniając, że nie muszą "pożyczać" przepisów. Pierwsze na myśl, na pytanie co pieką i jedzą w USA, przychodzą mi oczywiście muffiny i cupcakes'y na równi z hamburgerami i stekami ;) A przecież kuchnia amerykańska ma tyle kolorów :) Jest wspaniała, począwszy od wypieków skończywszy na lekkich sałatkach i tuczących mięsach z grilla ;)
 Chlebek bananowy jest kolejnym z wypieków amerykańskich, który bardzo miło mnie zaskoczył. Ciasto jest tak banalne, że aż trudno uwierzyć, że takie dobre. Nie ma takiej opcji żeby nie wyszło nawet największym nieudacznikom kuchennym ;) Mojemu mężowi chlebek tak posmakował że prawie cały zjadł sam. Idealnie  chlebek pasuje do porannej lub/i popołudniowej kawki :)

Polecam!



Składniki na 1 formę chlebową ok 23 x 18 cm

1 i 3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka cynamonu
2 duże jaja
13 dag masła, roztopionego i schłodzonego
3 banany, rozgniecione, najlepsze dojrzałe
1 szklanka posiekanych orzechów (ja dałam włoskie, ale mogą być w zasadzie każde)
1 łyżeczka aromatu waniliowego
1/2 szklanki groszków czekoladowych ( można zastąpić posiekaną czekoladą)

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C.

W jednej misce łączymy mokre składniki tj. : jaja, masło, aromat i rozgniecione banany. Mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą (łyżką). 

W drugiej misce łączymy suche składniki tj. : przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia, soda, sól, cynamon.

Mokre składniki dodajemy do suchych. Mieszamy wszystko, aż masa będzie jednolita (ja robiłam to drewnianą łyżką/szpatułką. Na samym końcu dodajemy posiekane orzechy oraz groszki czekoladowe i mieszamy aby równomiernie rozłożyły się po cieście.

Ciasto wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy i pieczemy 60 minut, na środkowej półce piekarnika. Dobrze jest przy około 55 minutach pieczenia sprawdzić drewnianym patyczkiem czy chlebek jest już upieczony. Jeśli patyczek jest suchy, wykładamy chlebek i studzimy na kratce.

Posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

22 komentarze:

  1. Doskonały! Z kawałkami czekolady jeszcze nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ponieważ jestem chyba największą fanką USA uwielbiam też ich wypieki - w tym chlebki bananowe. Chętnie sięgnęłabym po kawałeczek :)

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chlebek bananowy to jeden z moich ulubionych wypieków. Twój wygląda rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  4. banany i czekolada to bardzo udana para. apetyczny chlebek

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie widziałam jeszcze chlebka z groszkami czekoladowymi. A uwielbiam bananowy! Świetny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. popieram Kaś - uwielbiam zestawienie czekolady z bananem ;) Ale mi ślinka pociekła :]

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję serdecznie wszystkim :) chlebek jest przepyszny, zniknął w mgnieniu oka :)

    OdpowiedzUsuń
  8. szczerze to nie piekłam jeszcze żadnego chlebka.. Ale twoja recenzja napawa mnie myślą, że był to wielki błąd! Muszę to zmienić ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Salvador Dali- to był mój pierwszy TAKI chlebek :) Gorąco polecam, bo robi się go mega szybko :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Narobiłaś mi smaku:) Pięknie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  11. SłodziutkieOkazje - zachęcam do pieczenia :) Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  12. Piękny!
    Bananowe ciasta są pyszne, wilgotne i pięknie pachną. Kolejna pyszna propozycja.

    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Estupendos los posts que nos dejas, un placer haber vuelto por tu espacio.

    Saludos y a pasar un buen sábado.

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda smakowicie:-) Szkoda, że mam lewe ręce do gotowania:-(

    OdpowiedzUsuń
  15. Majanko- tak, zgadzam się, ciasta bananowe są wspaniałe, a ostatnio mam na nie fazę ;) Dzięki!

    La sonrisa de Hiperión- muchas gracias!

    Kameleon- ależ chlebek jest banalnie prosty! Gorąco zachęcam do spróbowania swoich sił w pieczeniu :) Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  16. Nie umiem odmawiać takim wspaniałościom :D aż dziwne, że jeszcze sama podnoszę się z fotela :)))

    OdpowiedzUsuń
  17. chciałabym aby i mnie taki chlebek pysznie zaskoczył - chyba muszę go wreszcie upiec!

    OdpowiedzUsuń
  18. Russkaya- hehe no tak, samym słodkościom człowiek nie może oddawać się przez całe życie ;) Dzięki!

    Asiejko- zachęcam gorąco :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Łał, wygląda na mega czekoladowy!! Zrobię go przy najbliższej okazji, zapisuję w ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Domi w kuchni- smak ma pół na pół czekoladowo bananowy, gorąco polecam!

    OdpowiedzUsuń