Biszkopt z kolorową pianką i truskawkami

Monica 20 Comments



Sezon truskawkowy w pełni. A w związku z tym, że ostatnio rzadko gotuję (dziecię nie pozwala na zbyt długie siedzenie w kuchni), częściej piekę, pojawiają się tutaj same słodkości ;) Ale kto nie lubi truskawek ? Szczególnie tych naszych, polskich, pachnących ?
A samo ciasto jest szybkie, puszyste i smaczne. Fajnie się prezentuje, dzięki kolorowym piankom :) Zajadaliśmy się nim podczas Euro 2012. Wy też kibicujecie ? 

Biszkopt (duża prostokątna blacha)

4 jaja
0.5 szklanki cukru
0.5 szklanki mąki pszennej/tortowej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Kolorowa pianka
2 galaretki (truskawkowa i szafirowa/fioletowa)
50 dag truskawek, pokrojone w ćwiartki
60 dag serka homogenizowanego (truskawkowy i naturalny/waniliowy)
1 szklanka cukru
1 opakowanie (16g) cukru waniliowego
0.5 l śmietany kremówki (36%)
2 łyżeczki żelatyny
barwnik spożywczy w kolorze niebieskim lub fioletowym

Dekoracja:
mleczne, różowe gwiazdki, serca i księżyce


Przygotowanie biszkoptu:
Białka ubijamy z solą na sztywno. Dosypujemy porcjami cukier, ubijamy aż piana będzie sztywna i lśniąca. Dodajemy po jednym żółtku ubijając na małych obrotach. Następnie dodajemy (nie ubijając, lecz mieszając) porcjami mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Wylewamy masę biszkoptową do formy wyłożonej papierem do pieczenia.Wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170-180 stopni C i pieczemy około 25 minut. Studzimy.

Kolorowa pianka:
Galaretki rozpuszczamy w 400 ml wody (każdą osobno, po 200ml na 1 op.). Gdy zaczną tężeć przygotowujemy serki dzieląc je na pół (po 30dag) i każdy ucierając (2 minuty) z połową cukru waniliowego i 0.5 szklanki cukru. Ubijamy bitą śmietanę na sztywno. Tężejącą truskawkową galaretkę dodajemy do jednej masy serowej. Ubijamy. Następnie dodajemy pół ubitej śmietany. Ubijamy tylko do połączenia. Na koniec dodajemy łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej w 2 łyżkach wody. Odstawiamy masę do delikatnego stężenia.

Z drugą galaretką (niebieską) postępujemy tak jak z truskawkową. Na końcu dodajemy barwnik.

Gdy masy zaczną tężeć, wylewamy różową na biszkopt, układamy na niej truskawki i zalewamy masą niebieską. Dekorujemy i odstawiamy ciasto do stężenia, do lodówki na około 3 godziny.

Smacznego!

20 komentarzy:

  1. Przepiękny efekt! I pewnie przepyszny!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajnie wygląda, podoba mi się :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie, wyobrażam sobie że smakuje podobnie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale pięknie i kusząco wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne, wygląda bardzo delikatnie

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudne ciasto:) Niczym rafa koralowa:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie się prezentuje i wygląda przepysznie :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jasne,że kibicujemy!:)

    A Twój biszkopt z pianką wygląda pięknie i smacznie:)
    Pozdrawiam Ciebie i dzidzię:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Oczywiście, że kibicuję:) I cieszę się z Euro:D A ciacho smakowite!

    OdpowiedzUsuń
  10. Znany i lubiany przepis, dziękuję za przypomnienie i modyfikację :)

    OdpowiedzUsuń
  11. pieknie wygląda :) i kusi jak nie wiem co :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ładnie wygląda taka kolorowa pianka :-) I na pewno smaczne.
    Oczywiście, że kibicuję ;D

    OdpowiedzUsuń
  13. Kibicuję, a jakże !
    Uwielbiam takie pianki , z biszkoptem i bez :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja też jestem miłośniczką letnich, puszystych pianek :)

    Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  15. Odpowiedzi
    1. Tak, kolory zachęcają do jedzenia :) Dziękuję!

      Usuń
  16. Wygląda po prostu uroczo :) Prześliczne Ci wyszło :)

    OdpowiedzUsuń