Pieczony łosoś w ziołach z surówką i ziemniaczkami

Monica 20 Comments



Zdecydowanie łosoś jest jedną z najsmaczniejszych ryb. I choć jest drogi, absolutnie warto nim zgrzeszyć i dać poczuć ten wyborny smak własnemu podniebieniu. Łosoś, jakkolwiek by się go nie przygotowywało, zawsze jest pyszny. Ten przepis powstał pod wpływem chwili, mąż przywiózł łososia i trzeba było coś z nim zrobić. Ziołowa skorupka jest kremowa i delikatna, pełna zapachu świeżo zerwanego koperku i pietruszki, które bez problemu znajdziecie u siebie w ogródku lub macie zazwyczaj pod ręką w kuchni. Łosoś jest delikatny, soczysty i pachnący. Lekka surówka i pieczone ziemniaczki pasują do niego idealnie. Całość nie jest jakoś nad wyraz wyszukana, ale naprawdę pyszna, polecam!




























Składniki dla 2 osób


Pieczony łosoś w ziołach:
2 duże dzwonka łososia
2 serki topione ziołowe (2 trójkąciki)
2 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki posiekanej pietruszki
2 łyżki masła, temp. pokojowa
sól morska, czarny pieprz świeżo zmielony

Lekka surówka:
kapusta pekińska
ogórek
pomidor
koperek
sól, pieprz
oliwa z oliwek

Łosoś: Serki mieszamy z masłem. Smarujemy łososia, posypujemy posiekaną pietruszką i koperkiem. Solimy, pieprzymy.
Układamy w formie podlanej oliwą i zapiekamy 15-20 minut w 200 stopniach C, aż całość się zrumieni.

Składniki surówki kroimy na małe kawałki i mieszamy. 

Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami.

Smacznego!

20 komentarzy:

  1. O taaakkk, łosoś w każdym wydaniu jest mile widziany:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja nie przepadam za łososiem więc nie mogę się z Tobą zgodzić aczkolwiek zawsze chętnie oglądam Twoje zdjęcia:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe, ja lubię każdą rybę poza karpiem. Dziękuję za odwiedziny :)

      Usuń
  3. Jeden z moich ulubionych sposobów podawania łososia. Tylko ja kupuję filet (lenistwo, niestety...). I do tego te ziemniaczki! pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam tą rybę w każdej postaci:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ryby moge jeść ciągle. Pysznie podany łosoś :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Fantastyczne połączenie. Lubię bardzo łososia z zieleniną.

    OdpowiedzUsuń
  7. Obiadek idealny. I do tego jaki zdrowy;)

    pozdrawiam serdecznie;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam łososia w każdej formie. Twój wygląda przepysznie skąpany w tych ziołach :) Nie ma to jak dobry, letni posiłek :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękuję serdecznie wszystkim!

    OdpowiedzUsuń
  10. łososia uwielbiam a w takim wydaniu to już szczególnie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Przepysznie! I ja uwielbiam lososia. Wlasnie "chodzi" za mna juz od dobrych kilku tygodni wiec pewnie jakies danie pojawi sie niedlugo tez na moim blogu :))

    Usciski.

    P.S. Buziaki dla Malutkiej :))

    OdpowiedzUsuń
  12. Pysznie przyrządzone, pięknie podane ! Idealne danie na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Łosoś to szlachetna ryba, iście królewsko ją podałaś

    OdpowiedzUsuń
  14. Oh, to taki po norwesku chyba? Lubię łososia i z chęcią częściej bym go jadła.

    OdpowiedzUsuń
  15. ale apetycznie podany! ja też z ryb najbardziej przepadam za łososiem :)

    OdpowiedzUsuń
  16. dopiero co jadłam śniadanie, a na ten widok znów jestem głodna! cudna propozycja obiadowa, Monico! :-))

    OdpowiedzUsuń
  17. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń