Muffinki kakaowe z czerwonymi porzeczkami

Monica 20 Comments



W tym roku, czerwonych porzeczek jest wyjątkowo mało. Nawet nie zrobiłam dżemu, tylko galaretkę, ale byłam zmuszona połączyć ją z innymi owocami, bo porzeczek miałam za mało. Ja o dżemach, a  dzisiaj prezentuję Wam pyszne muffiny, do dżemów jeszcze wrócimy ;) Mięciutkie, słodkie kakaowe wnętrze i kwaskowe porzeczki sprawiają, że takie mufffiny są inne niż wszystkie. Bardzo nam smakowały.


Składniki na 12 sztuk

1,5 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia, płaska
1 łyżeczka sody oczyszczonej, płaska
1 jajo
0.5 szklanki oleju
150 g jogurtu naturalnego
0.5 szklanki mleka
1 szklanka czerwonych porzeczek

Suche składniki (mąka, cukier, kakao, proszek do pieczenia, soda) łączymy.
Mokre składniki (jajo, olej, jogurt, mleko) łączymy trzepaczką i wlewamy do suchych składników.
Mieszamy tylko do połączenia, na koniec dodajemy umyte porzeczki, mieszamy.
Papilotki wypełniamy do 3/4 wysokości (2 łyżki ciasta na 1 muffinkę) i pieczemy w 200 stopniach C około 25 minut. Studzimy na kratce.

Smacznego!

Przepis dołączam do akcji: 






20 komentarzy:

  1. Słodko-kwaśne połączenie, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A u mnie w tym roku własnie bardzo duzo porzeczek. Mogę się podzielić ;) Już wiem jak rozplanować kolejną porcję ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z chęcią bym skorzystała :) bo u mnie liche zbiory w tym roku.

      Usuń
  3. Jadłam już muffinki z porzeczkami, ale nigdy kakaowych... boskie :)

    Dziękuję za dodanie przepisu do akcji!!

    OdpowiedzUsuń
  4. kwaśne owoce otulone słodkim ciastem - tak jest pysznie

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszą być pyszne z porzeczkami, wygladają pięknie i zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super połączenie! :)Czekoladowe muffiny z porzeczkami - to jest to :)

    OdpowiedzUsuń
  7. U mnie w tym roku porzeczka obrodziła i to bardzo z chęcia skorzystam z Twojego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie porzeczki miały słaby rok, i widzę, że brzoskwinie tak samo :/

      Usuń
  8. Mmm pycha, a można odjąć to kakao? Bo ja bym bez kakaa zrobiła :) Porzeczki mam więc w sumie mogę zrobić. I borówki mam... a może by połączyć jedno i drugie? :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękuję wszystkim za komentarze!

    OdpowiedzUsuń
  10. Jakby odjąć jajo, to żywcem byłby mój przepis;) Wspaniałe muffinki!

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetne muffinki!:) I jak super te czerwone plamki porzeczek wyglądają w środku:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam muffinki. Twoje wyglądają bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  13. Upiekłam - przepyszne !!!!!! a jakie delikatne i puszyste mmm... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Cieszę się, że smakowały :)
      Pozdrawiam!

      Usuń