Tarta z agrestem, kremem budyniowym i bezą

Monica 18 Comments




Ostatnio mam fazę na pieczenie tart. Wymagają troszkę więcej czasu i cierpliwości ale efekt jest wart takiego zachodu. Dawno temu zakupiłam książkę z tartami i z powrotem wiedzie ona prym w kuchni. Nie mam agrestu w ogrodzie, więc byłam zmuszona go kupić. Jest pyszny, ma twardą, kwaśną skórkę i miękkie, słodkie wnętrze. Doszłam do wniosku, że agrest jest boski. Dlaczego wcześniej nic nie piekłam z jego udziałem ? Jakie wypieki z agrestem lubicie najbardziej ? 
Kruche ciasto (absolutnie nie twarde!), kremowa masa, charakterystyczny smak agrestu i chrupiąca z zewnątrz, a puszysta w środku beza....jak to brzmi ? Jak bajka! Gorąco polecam tę pyszną tartę!


Składniki na formę o średnicy 23 cm

Ciasto kruche:
1,5 szklanki mąki pszennej
10 dag masła
3 łyżki cukru
1 jajo
szczypta soli

Nadzienie:
50 dag agrestu
5 łyżek cukru (2 do agrestu, 3 do budyniu)
1 budyń waniliowy bez cukru (lub z cukrem, ale wtedy nie dodajemy 3 łyżek cukru)

Beza:
3 białka
6 łyżek cukru pudru
szczypta soli

Przygotowanie ciasta: mąkę przesiewamy, dodajemy cukier, sól i ziemne masło. Siekamy. Dodajemy jajo i zagniatamy. Odstawiam ciasto do lodówki na godzinę.

Przygotowanie nadzienia: agrest czyścimy, myjemy. Zalewamy dwoma szklankami wody z 2 łyżkami cukru i gotujemy, aż agrest się rozpadnie, czyli około 5-10 minut (zależy od dojrzałości agrestu). Osączamy go na sicie. Gotujemy budyń wg przepisu na opakowaniu z 3 łyżkami cukru.

Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim dno i boki formy. Wstawiamy na 20-30 minut do lodówki. Następnie nakłuwamy widelcem i pieczemy w 200 stopniach C przez 15 minut. 

Na upieczony spód wylewamy budyń. Rozkładamy agrest. Ubijamy białka z solą na sztywno. Dodajemy po 1 łyżce cukru cały czas ubijając aż piana będzie sztywna i lśniąca (ma stawiać delikatny opór). Nakładamy pianę na nadzienie i zapiekamy przez 10 minut w 210 stopniach C, aż piana się zrumieni.

Smacznego!

18 komentarzy:

  1. I u Ciebie tarta!
    Z bezą i agrestem to ja bardzo poproszę.
    Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam agrest, ale niesetety nie zdążyłam go kupić tego lata :-(
    Ciasto wygląda baaaaardzo apetycznie i pięknie :-)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. ojej jutro piekę!! wygląda przesmacznie.. :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Tarta urocza, beziki piękne, całośc wygląda przepięknie i pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Biegnę z talerzykiem po to cudo:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Z agrestem to ja mogę wszystko, ale to prawda,że w tarcie zawsze smakuje wybornie :) Bardzo pyszna prezentacja :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ależ ona jest apetyczna. Chętnie bym spróbowała :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetnie wygląda. Bardzo rzadko robię ciasta z agrestem. Muszę koniecznie wypróbowac ten przepis :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda pięknie i przepysznie! Uwielbiam ciasta z agrestem i bezą:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja mam zawsze problem z upieczeniem bezy - zawsze coś z nią nie tak :( Spróbuję tej z Twojego przepisu - może wreszcie mi się uda :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też mam z ładną bezą problem, a ta wyszła, jak widać, idealna :) Zachęcam do wypróbowania!

      Usuń
  11. Bajeczna:) Wygląda wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  12. budyń, beza i owoce - tak tak tak!

    OdpowiedzUsuń
  13. Dziękuję wszystkim za odwiedziny!

    OdpowiedzUsuń
  14. uwieuwielbiam beze...agrest troche mniej, ale ciasto mozna łatwo zmodyfikowac ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, można dać inne owoce, n. porzeczki czy maliny.
      Pozdrawiam!

      Usuń