Piersi kurczaka na ostro w sosie indyjskim
Koniecznie muszę przerwać tą passę na słodkie na blogu. Zapraszam więc dzisiaj na obiad.
Mamy gorący sierpień, prawda ? Kto by się spodziewał ciepłych wieczorów i ranków. Trzydzieści pięć stopni to nie jest dobra temperatura do gotowania. Mimo tego zachęcam do skosztowania pysznego obiadu na nutę indyjską, bo jak wiecie, uwielbiam kuchnię z Indii za mnogość przypraw. Jest to szybki pomysł na obiad, dostosowany do naszych polskich warunków ;)
Składniki dla 2 osób
1 pierś z kurczaka (pojedyncza, dosyć duża)
1 łyżeczka przyprawy garam masala ( + 1/2 łyżeczki do sosu z jogurtem)
2 średnie cebule
1 szklanka jogurtu naturalnego, gęstego
2, 5 łyżeczki przecieru pomidorowego
1 łyżeczka imbiru (płaska)
2 duże ząbki czosnku
1 łyżeczka soli (płaska)
1/4 łyżeczki chili w proszku (lub więcej, będzie ostrzejsze, dawka 1/4 jest średnio-ostra, a raczej..pikantna)
1 łyżeczka gałki muszkatołowej (płaska)
1 łyżeczka papryki słodkiej
0.5 szklanki wody
3 łyżki oleju
2 woreczki ryżu
posiekana kolendra lub natka pietruszki
Na patelni rozgrzewamy olej dodajemy umyte, oczyszczone, pokrojone w kostkę mięso i 1 łyżeczkę garam masala. Smażymy 10 minut, mieszając aby mięso było obtoczone w przyprawie. Mięso przesypujemy do miseczki. A na patelni podsmażamy posiekaną drobno cebulkę na złoty kolor. Dodajemy mięso i nadal smażymy, mieszając.
W miseczce mieszamy jogurt, przecier pomidorowy, imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, chili, gałkę muszkatołową, paprykę oraz 1/2 łyżeczki garam masala. Wymieszane składniki dodajemy do mięsa na patelni i smażymy 10 minut, aż wszystkie się połączą, dolewając co chwilę wodę. Dusimy pod przykryciem 15 minut. Gdy sos będzie za rzadki możemy zgęścić do 1 łyżką mąki z 1/4 szklanki wody.
Podajemy z ugotowanym ryżem.
Wolę łagodne smaki, ale to danie bardzo zachęca. :)
OdpowiedzUsuńpysznie podany kurczak!
OdpowiedzUsuńWpraszam się na obiad:) Uwielbiam kuchnię indyjską!
OdpowiedzUsuńŚwietny kurczak,z ryżem jak najbardziej lubię i to mało kaloryczny,ostatnio wypróbowałam przepis z kuchni Lidla na kurczaka z mlekiem kokosowym i też wyszło super danie.
OdpowiedzUsuńZ mleczkiem kokosowym musi być pyszne!
UsuńCzęste danie w naszym domu, jest wyśmienite a proste w wykonaniu. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCzy ten sos jest słodkawy? Bo jeśli nie, zostaje tylko ostry smak to dodaję przepis do swojego zeszytu. :)
OdpowiedzUsuńNie jest słodki. Zachęcam do spróbowania :)
UsuńA chętnie spróbuję. :)
UsuńSuper wygląda, na pewno też pyszne :)
OdpowiedzUsuńPyszne orientalne smaki ! Wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję ślicznie wszystkim!
OdpowiedzUsuńWitam, a czy w ten sposób można przyrządzić też pierś z indyka? Jeżeli tak, to czy należy ją wtedy dłużej smażyć lub dusić?
OdpowiedzUsuńSposób przygotowania indyka będzie wyglądał tak samo.
UsuńDopiero wczoraj trafiłam na ten blog a juź wypróbowałam dwa fantastyczne przepisy w tym ten!zrobilam tylko mniej ostre ze wzgledu na dzieci- wszyscy wcinali, że im sie uszy trzesły!Podałam z ryzem i surówka z sałaty lodowej i pomidorków koktailowych z dresingiem miodowym! Calość pycha!
OdpowiedzUsuńSuper, cieszę się że smakowało rodzinie :)
Usuń