Kotleciki mielone z kapustą i pieczarkami
Rzadko robię klasyczne kotlety mielone, o wiele częściej urozmaicam je w różny sposób. Dzisiaj prezentuję Wam przepyszne, soczyste i aromatyczne kotleciki z pieczarkami i kapustą. Są to jedne z najsmaczniejszych jakie robiłam. Podałam je jak widać na zdjęciach z ogórem kiszonym i ziemniakami.
Polecam na dzisiejszy obiad, gdy szaruga za oknem, że aż strach patrzeć ;)
Składniki dla 4 osób
250 g mięsa mielonego
150 g pieczarek
150 g kapusty mlodej
1 cebula
1 jajo
bułka tarta
olej
1 łyżka masła
sól, pieprz
Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce, cebulkę pokroić w kosteczkę i wszystko razem poddusić na łyżce masła, do miękkości. Odłożyć do misy. Kapustę drobno pokroić lub poszatkować i poddusić na patelni ze smażenia pieczarek. Do misy z pieczarkami dodać kapustę, odczekać aż wszystko przestygnie i dodać mięso, jajo i przyprawy. Dodać około pół szklanki bułki tartej i zagnieść rękoma. Formować kotleciki, obtaczać w bułce i smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia.
Smacznego!
Zawsze to jakaś fajna odmiana od klasyki. Bardzo apetyczna odmiana. Lubię takie kombinacje, najczęściej wracam do kotletów z marchewką i kuskusem.
OdpowiedzUsuńMuszę zrobić takie kotleciki:) zapraszam cię na szczypte soli:)
OdpowiedzUsuńWiesz co, bardzo smakowicie wyglądają te kotleciki. Muszę kiedys wypróbować.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Nieźle nadziane ;)
OdpowiedzUsuńpodoba mi się to urozmaicenie:) też często kombinuję z mielonymi:)
OdpowiedzUsuńsłyszałam o nich ale nie miałam okazji jeść:) wyglądają pysznie:)
OdpowiedzUsuńlepsze są z leśnymi grzybami,np podgrzybki lub opieńki i kiszoną kapustą
OdpowiedzUsuńDobrze wiedzieć, następnym razem tak spróbuję :) Pozdrawiam!
Usuń