Kotleciki mielone z kapustą i pieczarkami

Monica 8 Comments



Rzadko robię klasyczne kotlety mielone, o wiele częściej urozmaicam je w różny sposób. Dzisiaj prezentuję Wam przepyszne, soczyste i aromatyczne kotleciki z pieczarkami i kapustą. Są to jedne z najsmaczniejszych jakie robiłam. Podałam je jak widać na zdjęciach z ogórem kiszonym i ziemniakami. 
Polecam na dzisiejszy obiad, gdy szaruga za oknem, że aż strach patrzeć ;)



Składniki dla 4 osób

250 g mięsa mielonego
150 g pieczarek
150 g kapusty mlodej
1 cebula
1 jajo
bułka tarta
olej
1 łyżka masła
sól, pieprz

Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce, cebulkę pokroić w kosteczkę i wszystko razem poddusić na łyżce masła, do miękkości. Odłożyć do misy. Kapustę drobno pokroić lub poszatkować i poddusić na patelni ze smażenia pieczarek. Do misy z pieczarkami dodać kapustę, odczekać aż wszystko przestygnie i dodać mięso, jajo i przyprawy. Dodać około pół szklanki bułki tartej i zagnieść rękoma. Formować kotleciki, obtaczać w bułce i smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia.

Smacznego!

8 komentarzy:

  1. Zawsze to jakaś fajna odmiana od klasyki. Bardzo apetyczna odmiana. Lubię takie kombinacje, najczęściej wracam do kotletów z marchewką i kuskusem.

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę zrobić takie kotleciki:) zapraszam cię na szczypte soli:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wiesz co, bardzo smakowicie wyglądają te kotleciki. Muszę kiedys wypróbować.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. podoba mi się to urozmaicenie:) też często kombinuję z mielonymi:)

    OdpowiedzUsuń
  5. słyszałam o nich ale nie miałam okazji jeść:) wyglądają pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. lepsze są z leśnymi grzybami,np podgrzybki lub opieńki i kiszoną kapustą

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobrze wiedzieć, następnym razem tak spróbuję :) Pozdrawiam!

      Usuń