Pierogi z mięsem. Najulubieńsze.

Monica 25 Comments



A ja znowu wracam z  pola bitwy. Z wirusami. Już prawie wygranej. Moja odporność ostatnio nie istnieje. Nawet herbatki babcine nie pomagają. Nic już nie pomaga. Mam wrażenie, że ktoś na mnie klątwę rzucił z tymi choróbskami od sierpnia. Ech. Jak pisałam, wracam do Was z porcją pysznych pierogów. Wpadłam na pomysł ich zrobienia (w zasadzie samego farszu) w momencie gdy stanęłam przed wyborem: wyrzucić mięso z rosołu mojemu psiakowi czy jakoś je przetworzyć ? Od tej pory pierogi te często goszczą w poniedziałki na obiad :) Mięso z rosołu ma fantastyczny smak i nie jest suche ani trocinowate, jeśli rozumiecie o co mi chodzi. To moje ulubione z mięsem. 



Składniki na około 40-50 pierogów

Ciasto:
3 szklanki mąki
1 jajo
1 łyżka oliwy lub oleju
sól
1 szklanka gorącej wody

Farsz mięsny:
mięso i warzywa z rosołu (ugotowane) czyli:
- około 50 dag mięsa wołowego
- 1 duże udko z koguta 
- 1 udko z kury 
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- kawałek selera

Ciasto zagniatamy aż będzie elastyczne.

Składniki farszu (oczywiście jeśli chodzi o mięso to odrzucamy kości i chrząstki) rozdrabniamy blenderem, możemy użyć też maszynki do mięsa. Możemy posolić do smaku. Nadziewamy po 1 łyżeczce farszu na każdy pierożek. Zlepiamy i gotujemy w osolonej wodzie 3 minuty. 

Podajemy ze skwarkami lub zrumienioną cebulką.

Smacznego!

Przepis dodaję do akcji:

25 komentarzy:

  1. Wierzę ! Mój Teść robi takie - są najlepsze jakie kiedykolwiek jadłam. Ja osbiście nie robiłam jeszcze nigdy z mięsem :)... Dlatego podziwiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To masz zdolnego teścia, pozazdrościć :)

      Usuń
  2. Dokonałaś trafnego wyboru, bo pierogi wyglądają bardzo smakowicie :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja jestem wielbicielką słodkich ze serem,ale twoimi bym nie pogardziła .Odnośnie chorób ,próbowałaś czosnek (ząbek ,dwa) na kanapce ,z pomidorem ,czy z czymś co lubisz,pomaga.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lubię. Jem w każdej postaci. Nici z czosnku.

      Usuń
  4. Domowe pierogi rządza;-) a któregoś roku tez nie mialam odporności więc wiem co to znaczy.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniałe!
    Uwielbiam pierogi :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jesteś chora i Takie Śliczne pierogi zrobiłaś! Pyszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Snuję się po domu jak zombie, ale jakoś działam.
      Dzięki! :)

      Usuń
  7. Zdecydowanie najulubieńsze!! Kusisz!:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziś właśnie jedliśmy pierożki ruskie, bo te najbardziej lubię. Z mięsa robię wodoloty. Ciasto robię identycznie ale po zagnieceniu przykrywam je miską do ostygnięcia, wtedy jest idealne. Skorzystałam z porady Magdy Gessler. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też studzę, przykrywam folią i wkładam do lodówki w niedzielę i czekają do poniedziałku. Więc to nie tylko sposób Pani Gessler jak widać. Całkiem nieświadomie ją skopiowałam ;)

      Usuń
  9. Narobiłaś smaka , ale jutro zrobię pozdrawiam Dusia

    OdpowiedzUsuń
  10. U mnie najczęściej robimy z mięsem, kapustą i grzybami ale Twoje na pewno by mi smakowały..:)

    OdpowiedzUsuń
  11. No bo jak nie lubić takich pysznych pierogów :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Kocham pierogi z mięsem. Mąż woli ruskie i takie częściej u nas goszczą. A twoje mi teraz takiego smaka narobiły .... ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Dziękuję serdecznie wszystkim!

    OdpowiedzUsuń
  14. Fantastycznie smakują, łatwe do przygotowania, pyszne. Doskonałym dodatkiem, który przyrządzany jest na współ z pierożkami to barszcz z gomarowskiego koncentratu ćwikłowego, bo gwarantuje udane połączenia tych dwóch smaków. Nic odkrywczego, ale warte wypróbowania. Polecam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za ciekawy pomysł, nie omieszkam wykorzystać :)
      Cieszę się, że smakowały:)
      Pozdrawiam!

      Usuń