Bananowiec

Monica 9 Comments



Słodko u mnie ostatnio. Niebawem karta się odwróci bo mam w poczekalni kilka dobrych dań obiadowych :) Lubicie ciasta z dodatkiem bananów ? Ja tak, są bardzo smaczne i delikatne. Zawsze się udają. Zapraszam na prosty i smaczny bananowiec :)


Składniki na dużą prostokątną blachę

Biszkopt: 
6 jaj
6 łyżek cukru
6 łyżek mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia, płaskie
szczypta soli

Krem bananowy:
około 700 g bananów
250 g masła lub margaryny
1 szklanka cukru pudru
1 opakowanie galaretki w kolorze żółtym/pomarańczowym np. cytrynowej, brzoskwiniowej

Poza tym: 
1 opakowanie niebieskiej lub zielonej galaretki

Przygotowanie biszkoptu: białka ubijamy na sztywno ze solą. Dodajemy porcjami cukier ciągle ubijając.Dodajemy po 1 żółtku, krotko ucierając. Przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, również porcjami, mieszamy delikatnie wyłączonym mikserem. Wylewamy biszkopt do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku około 25 minut. Studzimy.

Krem bananowy: Galaretkę rozpuszczamy w szklance wody. Masło/margarynę ucieramy z cukrem i dodajemy rozgniecione widelcem banany. Na końcu wlewamy tężejąca galaretkę. Wylewamy masę na biszkopt. Wstawiamy do lodówki. W tym czasie rozpuszczamy niebieską/zieloną galaretkę w 1,5 szklanki wody, czekamy aż zacznie tężeć i wylewamy na masę bananową. Wstawiamy do lodówki aż galaretka zastygnie. Dowolnie dekorujemy.

Smacznego!

9 komentarzy:

  1. Ciasto wspaniałe, apetycznie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  2. też lubię ciasta z bananami:) kiedyś robiłam bananowca, ale dawałam cytrynową galaretkę:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ślicznie wygląda z tą błękitną galaretką :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ smaczne to ciacho Monico! Świetnie wygląda.:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję serdecznie Wszystkim!

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetnie wygląda ta galaretka! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przywodzi na myśl egzotyczne kraje, prawda? :)

      Pozdrawiam!

      Usuń