Ciasto czekoladowe z kokosem i jabłkami
Choć pieczone na jesień, nie straciło przecież uroku ;) Teraz rzadko dogadzam sobie takimi smakołykami, bo staram się zdrowo odżywiać. Lubię połączenie jabłek i kokosu, a Wy? A gdy to wszystko dopełnia pyszny smak czekoladowego ciasta to już niebo w gębie. Ciacho jest mięciutkie, rozpływa się w ustach, może i nie wysokie (wcale takich nie lubię, źle je jeść) przez co nie reprezentatywne ale naprawdę pyszne, a to najważniejsze.
Składniki na dużą prostokątną formę
Ciasto czekoladowe:
1,5 szklanki cukru pudru
1 szklanka mąki krupczatki
250 g margaryny (ja używam Kasi lub Palmy)
5 jaj
2 łyżki kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa kokosowa:
3/4 szklanki cukru
200 g wiórków kokosowych
4 białka
Polewa czekoladowa:
100 g margaryny
3 łyżki kakao
3 łyżki cukru
3 łyżki mleka
Poza tym:
3 duże jabłka
Przygotowanie ciasta czekoladowego: margarynę ucieramy z cukrem pudrem dodajemy po jednym żółtku. Gdy masa będzie puszysta wsypujemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Ubijamy pianę z białek i dodajemy do ciasta delikatnie mieszając. Ciasto będziemy dzielić na dwie części.
Przygotowanie masy kokosowej: białka ubijamy na sztywna pianę ze szczyptą soli i powoli wsypujemy cukier, ubijamy i na końcu dodajemy wiórki, mieszamy delikatnie.
Polewa czekoladowa: wszystkie składniki polewy rozpuścić, gdyby była za rzadko dodajemy kakao, za gęsta - mleka.
Formę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy połowę ciasta czekoladowego, wyrównujemy i wylewamy na ciasto masę kokosową. Na masę układamy obrane i pokrojone w plastry jabłka. Na jabłka wykładamy drugą połowę ciasta czekoladowego.
Pieczemy w 180 stopniach C przez około 40 minut.
Ciasto polewamy gdy troszkę ostygnie, polewą czekoladową i dowolnie dekorujemy np. kokosem i kolorową posypką do ciast.
Smacznego!
Inspiracja: gazeta "Ciasta domowe" nr 181
Przepis dodaję do akcji:
Bardzo fajne ciasto, lubię ciasta z bezą, choć z kokosem chyba nie robiłam.
OdpowiedzUsuńSuper ciasto. Uwielbiam takie przekładane.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam serdecznie do mnie.
2w1 czyli to co kocham - kokos i jabłka:)
OdpowiedzUsuńmoja ciocia robi prawie identyczne! jest świetne.
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie... i choć sama czekoladowych nie lubię, to moja rodzinka byłaby zachwycona. Muszę zrobić :-)
OdpowiedzUsuńJabłka i kokos to pyszne połączenie - ciasto wygląda wspaniale !:)
OdpowiedzUsuńabsolutnie doskonałe i fantastyczne ciacho !! zapisalam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję wszystkim i zachęcam do upieczenia ciacha :)
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńMniam! Podoba mi się takie ciacho! Pysznie wygląda! :-)
OdpowiedzUsuńciasto wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńDla mnie idealne!
OdpowiedzUsuńCiasta dawno nie piekłam. Narobiłam sobie ochoty :)
OdpowiedzUsuńapetycznie się prezentuje;)
OdpowiedzUsuńDziękuję serdecznie!
OdpowiedzUsuń