Ciasto czekoladowe z kokosem i jabłkami

Monica 15 Comments



Choć pieczone na jesień, nie straciło przecież uroku ;) Teraz rzadko dogadzam sobie takimi smakołykami, bo staram się zdrowo odżywiać. Lubię połączenie jabłek i kokosu, a Wy? A gdy to wszystko dopełnia pyszny smak czekoladowego ciasta to już niebo w gębie. Ciacho jest mięciutkie, rozpływa się w ustach, może i nie wysokie (wcale takich nie lubię, źle je jeść) przez co nie reprezentatywne ale naprawdę pyszne, a to najważniejsze. 



Składniki na dużą prostokątną formę

Ciasto czekoladowe:
1,5 szklanki cukru pudru
1 szklanka mąki krupczatki
250 g margaryny (ja używam Kasi lub Palmy)
5 jaj
2 łyżki kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa kokosowa:
3/4 szklanki cukru
200 g wiórków kokosowych
4 białka

Polewa czekoladowa:
100 g margaryny
3 łyżki kakao
3 łyżki cukru
3 łyżki mleka

Poza tym:
3 duże jabłka

Przygotowanie ciasta czekoladowego: margarynę ucieramy z cukrem pudrem dodajemy po jednym żółtku. Gdy masa będzie puszysta wsypujemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Ubijamy pianę z białek i dodajemy do ciasta delikatnie mieszając. Ciasto będziemy dzielić na dwie części.

Przygotowanie masy kokosowej: białka ubijamy na sztywna pianę ze szczyptą soli i powoli wsypujemy cukier, ubijamy i na końcu dodajemy wiórki, mieszamy delikatnie.

Polewa czekoladowa: wszystkie składniki polewy rozpuścić, gdyby była za rzadko dodajemy kakao, za gęsta - mleka.

Formę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy połowę ciasta czekoladowego, wyrównujemy i wylewamy na ciasto masę kokosową. Na masę układamy obrane i pokrojone w plastry jabłka. Na jabłka wykładamy drugą połowę ciasta czekoladowego.

Pieczemy w 180 stopniach C przez około 40 minut.

Ciasto polewamy gdy troszkę ostygnie, polewą czekoladową i dowolnie dekorujemy np. kokosem i kolorową posypką do ciast.

Smacznego!

Inspiracja: gazeta "Ciasta domowe" nr 181


Przepis dodaję do akcji: 
Ciasta przekładańce

15 komentarzy:

  1. Bardzo fajne ciasto, lubię ciasta z bezą, choć z kokosem chyba nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Super ciasto. Uwielbiam takie przekładane.
    Pozdrawiam i zapraszam serdecznie do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. 2w1 czyli to co kocham - kokos i jabłka:)

    OdpowiedzUsuń
  4. moja ciocia robi prawie identyczne! jest świetne.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda obłędnie... i choć sama czekoladowych nie lubię, to moja rodzinka byłaby zachwycona. Muszę zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jabłka i kokos to pyszne połączenie - ciasto wygląda wspaniale !:)

    OdpowiedzUsuń
  7. absolutnie doskonałe i fantastyczne ciacho !! zapisalam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuję wszystkim i zachęcam do upieczenia ciacha :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniam! Podoba mi się takie ciacho! Pysznie wygląda! :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. ciasto wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciasta dawno nie piekłam. Narobiłam sobie ochoty :)

    OdpowiedzUsuń
  12. apetycznie się prezentuje;)

    OdpowiedzUsuń