Chleb wiejski
Rzadko cytuję przepisy innych, zazwyczaj zostawiam opinię gdy coś ugotuję na danym blogu/stronie. Tym razem jednak, muszę podzielić się z Wami wspaniałym przepisem Liski z Pracowni Wypieków. Jest idealny. Nic więcej dodawać nie trzeba. Liska to moje guru w pieczeniu chlebów. Chlebek przygotowywałam tak jak Liska napisała, około 20-stej. Wyszedł pyszny.
Cytuję za Liską:
3,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka wody
1 łyżeczka soli
1/8 łyżeczki suszonych drożdży instant
Wszystko wmieszać w misce do czasu aż powstanie gładka masa. Spryskać olejem i przykryć ściereczką. Zostawić w temperaturze pokojowej na 12-16 godzin.
Następnie dodać:
3,5 szklanki mąki pszennej, najlepiej chlebowej typ 750
1,5 szklanki wody
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki suszonych drożdży instant
Składniki połączyć, najlepiej przy pomoc miksera. Miksować do czasu aż ciasto będzie sprężyste i gładkie.
Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 2-3 godziny.
Ciasto podzielić na dwie części.
Z każdej z nich można uformować owalny lub okrągły bochenek lub przełożyć do dwóch podłużnych foremek.
Odstawić do wyrośnięcia na kolejne 1-2 godziny.
Piekarnik nagrzać do temp. 220 st C.
Chleby posypać mąką (opcjonalnie), wstawić do piekarnika i piec ok. 40 minut.
Przed pokrojeniem chleb powinien dobrze wystygnąć.
Smacznego!
Wygląda apetycznie. Proces długotrwały ale myślę, że warto.
OdpowiedzUsuńMarzę, by upiec własny chlebek. Gratuluję, Wygląda super!
OdpowiedzUsuńŚliczny chlebek upiekłaś. :)
OdpowiedzUsuńsuper wyrósł:)
OdpowiedzUsuńWspaniały!
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńBardzo fajny chlebek, aż mam problem z czekaniem aż wystygnie
OdpowiedzUsuńPrezentuje się rewelacyjnie :) Bardzo lubię domowe pieczywo :P
OdpowiedzUsuń