Chleb wiejski

Monica 8 Comments



Rzadko cytuję przepisy innych, zazwyczaj zostawiam opinię gdy coś ugotuję na danym blogu/stronie. Tym razem jednak, muszę podzielić się z Wami wspaniałym przepisem Liski z Pracowni Wypieków. Jest idealny. Nic więcej dodawać nie trzeba. Liska to moje guru w pieczeniu chlebów. Chlebek przygotowywałam tak jak Liska napisała, około 20-stej. Wyszedł pyszny.



Cytuję za Liską:


3,5 szklanki mąki pszennej

1 szklanka wody
1 łyżeczka soli
1/8 łyżeczki suszonych drożdży instant

Wszystko wmieszać w misce do czasu aż powstanie gładka masa. Spryskać olejem i przykryć ściereczką. Zostawić w temperaturze pokojowej na 12-16 godzin.

Następnie dodać:
3,5 szklanki mąki pszennej, najlepiej chlebowej typ 750
1,5 szklanki wody
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki suszonych drożdży instant

Składniki połączyć, najlepiej przy pomoc miksera. Miksować do czasu aż ciasto będzie sprężyste i gładkie.
Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 2-3 godziny.

Ciasto podzielić na dwie części.
Z każdej z nich można uformować owalny lub okrągły bochenek lub przełożyć do dwóch podłużnych foremek.

Odstawić do wyrośnięcia na kolejne 1-2 godziny.

Piekarnik nagrzać do temp. 220 st C.

Chleby posypać mąką (opcjonalnie), wstawić do piekarnika i piec ok. 40 minut.

Przed pokrojeniem chleb powinien dobrze wystygnąć.

Smacznego!

8 komentarzy: