Aromatyczne muffiny z bananami, jabłkami i orzechową kruszonką

Monica 11 Comments



Dawno ich nie było. Są najlepsze gdy ma się ochotę na coś słodkiego i to szybko. Tym należy poświęcić odrobinę więcej czasu bo zawierają więcej składników niż przeciętne muffiny. Warto. Gdy się wgryziecie w muffina, już go nie wypuścicie z rąk :D To jedno z najsmaczniejszych połączeń w wypiekach, banan sprawia, że są mięciutkie w środku, kruszonka dodaje kruchości przy ich skosztowaniu, a jabłuszko rozpływa się w ustach. Oszałamiająco pachną a jeszcze lepiej smakują. Zaliczam je do jednych z najlepszych. pochłonięte tak szybko, że brakło czasu na zdjęcia.

Składniki na 12 sztuk

Muffiny:
1 szklanka mąki pszennej
1/4 szklanki mąki żytniej 2000
0.5 łyżeczki cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
1 ziele angielskie, roztarte w moździerzu
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody
szczypta soli
1 jabłko, obrane, starte na tarce o grubych oczkach
1 banan, dojrzały, rozgnieciony
2 łyżki miodu
1 łyżeczka oleju
2 jaja
1/3 szklanki mleka

Orzechowa kruszonka:
1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki miękkiego masła
1 łyżeczka oleju
2 łyżki brązowego cukru
1/4 łyżeczki cynamonu
2-3 łyżki mąki pszennej
szczypta soli

Przygotowanie muffinów: suche składniki wsypujemy do jednej miski, a w drugiej łączymy mokre czyli jaja, miód, olej, mleko, banana i jabłko. Wlewamy mokre do suchych i mieszamy łyżka tylko do połączenia składników. Napełniamy foremki do muffinek do 3/4 wysokości.

Składniki kruszonki rozrabiamy palcami aby uzyskać kruszonkową konsystencję. Gdyby była za sucha dolewamy odrobinę mleka, za mokra- dodajemy mąki.

Posypujemy muffiny kruszonką. 
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy 15 minut.

Studzimy na kratce.

Smacznego!

11 komentarzy:

  1. Cudne te muffinki, smakowicie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię muffinki za szybkość wykonania i niezliczoną ilość kombinacji smakowych :) Ta zdecydowanie do mnie przemawia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak, ilość kombinacji smakowych jest niesamowita :)

      Usuń
  3. Ach uwielbiam wszystko co z bananami, jabłkami i orzechami, a jeśli wszystko w jednym to musi być pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. narobiłaś mi ochoty :* ale wczooraj zrobiłam tort, więc muffiny innym razem będą

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uuuu a z jakiej okazji torcik ? :) Ja na urodziny córy będę piec w weekend torta.

      Usuń
  5. Czy można pominąć mąkę żytnią?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli nie masz, to tak, można, zamiast niej daj zwykłą pszenną, chyba, że posiadasz np. orkiszową albo pełnoziarnistą to możesz dać w zamian.

      Usuń
  6. mniam!:) porywam jedną mimo że właśnie marchewkowe wcinam :P

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj dawno nie jadłam muffinek :)

    OdpowiedzUsuń