Aromatyczne muffiny z bananami, jabłkami i orzechową kruszonką
Dawno ich nie było. Są najlepsze gdy ma się ochotę na coś słodkiego i to szybko. Tym należy poświęcić odrobinę więcej czasu bo zawierają więcej składników niż przeciętne muffiny. Warto. Gdy się wgryziecie w muffina, już go nie wypuścicie z rąk :D To jedno z najsmaczniejszych połączeń w wypiekach, banan sprawia, że są mięciutkie w środku, kruszonka dodaje kruchości przy ich skosztowaniu, a jabłuszko rozpływa się w ustach. Oszałamiająco pachną a jeszcze lepiej smakują. Zaliczam je do jednych z najlepszych. pochłonięte tak szybko, że brakło czasu na zdjęcia.
Składniki na 12 sztuk
Muffiny:
1 szklanka mąki pszennej
1/4 szklanki mąki żytniej 2000
0.5 łyżeczki cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
1 ziele angielskie, roztarte w moździerzu
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody
szczypta soli
1 jabłko, obrane, starte na tarce o grubych oczkach
1 banan, dojrzały, rozgnieciony
2 łyżki miodu
1 łyżeczka oleju
2 jaja
1/3 szklanki mleka
Orzechowa kruszonka:
1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki miękkiego masła
1 łyżeczka oleju
2 łyżki brązowego cukru
1/4 łyżeczki cynamonu
2-3 łyżki mąki pszennej
szczypta soli
Przygotowanie muffinów: suche składniki wsypujemy do jednej miski, a w drugiej łączymy mokre czyli jaja, miód, olej, mleko, banana i jabłko. Wlewamy mokre do suchych i mieszamy łyżka tylko do połączenia składników. Napełniamy foremki do muffinek do 3/4 wysokości.
Składniki kruszonki rozrabiamy palcami aby uzyskać kruszonkową konsystencję. Gdyby była za sucha dolewamy odrobinę mleka, za mokra- dodajemy mąki.
Posypujemy muffiny kruszonką.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy 15 minut.
Studzimy na kratce.
Smacznego!
Cudne te muffinki, smakowicie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńLubię muffinki za szybkość wykonania i niezliczoną ilość kombinacji smakowych :) Ta zdecydowanie do mnie przemawia :)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak, ilość kombinacji smakowych jest niesamowita :)
UsuńAch uwielbiam wszystko co z bananami, jabłkami i orzechami, a jeśli wszystko w jednym to musi być pyszne! :)
OdpowiedzUsuńnarobiłaś mi ochoty :* ale wczooraj zrobiłam tort, więc muffiny innym razem będą
OdpowiedzUsuńUuuu a z jakiej okazji torcik ? :) Ja na urodziny córy będę piec w weekend torta.
UsuńCzy można pominąć mąkę żytnią?
OdpowiedzUsuńJeśli nie masz, to tak, można, zamiast niej daj zwykłą pszenną, chyba, że posiadasz np. orkiszową albo pełnoziarnistą to możesz dać w zamian.
Usuńmniam!:) porywam jedną mimo że właśnie marchewkowe wcinam :P
OdpowiedzUsuńOj dawno nie jadłam muffinek :)
OdpowiedzUsuń