Buraczki do obiadu
Pora na coś "obiadowego". Klasyk. Buraczki do obiadu często jadałam u babci w dzieciństwie. Różne ich wersje. Wszystkie tak samo pyszne. Dla mnie najlepsze są ciepłe. Gdy Wam zostanie, na drugi dzień uduście je krótko na masełku, polecam!
Składniki
około 1 kg buraków
1 jabłko
0.5 łyżeczki soli
pieprz - ilość wg gustu, nie za dużo
2 łyżeczki cukru
sok z połowy małej cytryny cytryny
Buraczki myjemy i gotujemy w mundurkach około godziny (zależy od wielkości). Studzimy, ja zalewam zimną wodą. Obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jabłko obieramy i ścieramy do buraczków. Doprawiamy, mieszamy.
Buraczki podajemy do dań obiadowych, ziemniaków, ale także kasz, klusek śląskich i wszelkich mięs. U mnie podane zostały do gulaszu z szynki wieprzowej i ziemniaków.
Smacznego!
W domu mama nie gotowała buraczków.. potem jadłam je w szpitalu ale były rozgotowane i za słodkie... nie posmakowały mi... potem w innym szpitalu "zakochałam się" w ich smaku ;D Obecnie kupuje gotowe w sloiczku, ale dzięki Tobie będe umiała je ugotować :)Przepisu z jabłkiem nie znałam.. Ciekawe :)
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować :)
Usuńpyszny klasyk!:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie buraczki! :-)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię buraczki do obiadu. Jak są słodkie a przeważnie takie są to po prostu je ścieram na tarce i podgrzewam. Nic nie dodaje do nich, same w sobie są pyszne ;)
OdpowiedzUsuńA mi czegoś w nich brakowało i "dokombinowałam" po swojemu jak zwykle ;)
UsuńUwielbiam takie buraczki :)
OdpowiedzUsuńDziękuje ślicznie wszystkim :)
OdpowiedzUsuńBuraczki ,tak ,tak koniecznie na ciepło i żeby było ich dużooo ,uwielbiam!!.
OdpowiedzUsuńNa ciepło najsmaczniejsze :)
UsuńA do czego ten cukier? Buraczki same w sobie są słodkie. 2 Łyżki cukru - ani to zdrowe, ani dobry nawyk dodawać co daje puste kalorie do tak zdrowej potrawy.
OdpowiedzUsuń2 łyżeczki, nie łyżki, to różnica. Uwierz, ja jestem nic niesłodząca od lat (herbaty, kawy, koktajli) ale akurat buraki wyszły jakieś lekko gorzkawe ? Może zależy od odmiany ?
Usuń