Buraczki do obiadu

Monica 12 Comments



Pora na coś "obiadowego". Klasyk. Buraczki do obiadu często jadałam u babci w dzieciństwie. Różne ich wersje. Wszystkie tak samo pyszne. Dla mnie najlepsze są ciepłe. Gdy Wam zostanie, na drugi dzień uduście je krótko na masełku, polecam!



Składniki

około 1 kg buraków
1 jabłko
0.5 łyżeczki soli
pieprz - ilość wg gustu, nie za dużo
2 łyżeczki cukru
sok z połowy małej cytryny cytryny

Buraczki myjemy i gotujemy w mundurkach około godziny (zależy od wielkości). Studzimy, ja zalewam zimną wodą. Obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jabłko obieramy i ścieramy do buraczków. Doprawiamy, mieszamy.
Buraczki podajemy do dań obiadowych, ziemniaków, ale także kasz, klusek śląskich i wszelkich mięs. U mnie podane zostały do gulaszu z szynki wieprzowej i ziemniaków.

Smacznego!

12 komentarzy:

  1. W domu mama nie gotowała buraczków.. potem jadłam je w szpitalu ale były rozgotowane i za słodkie... nie posmakowały mi... potem w innym szpitalu "zakochałam się" w ich smaku ;D Obecnie kupuje gotowe w sloiczku, ale dzięki Tobie będe umiała je ugotować :)Przepisu z jabłkiem nie znałam.. Ciekawe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takie buraczki! :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię buraczki do obiadu. Jak są słodkie a przeważnie takie są to po prostu je ścieram na tarce i podgrzewam. Nic nie dodaje do nich, same w sobie są pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A mi czegoś w nich brakowało i "dokombinowałam" po swojemu jak zwykle ;)

      Usuń
  4. Uwielbiam takie buraczki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuje ślicznie wszystkim :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Buraczki ,tak ,tak koniecznie na ciepło i żeby było ich dużooo ,uwielbiam!!.

    OdpowiedzUsuń
  7. A do czego ten cukier? Buraczki same w sobie są słodkie. 2 Łyżki cukru - ani to zdrowe, ani dobry nawyk dodawać co daje puste kalorie do tak zdrowej potrawy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 2 łyżeczki, nie łyżki, to różnica. Uwierz, ja jestem nic niesłodząca od lat (herbaty, kawy, koktajli) ale akurat buraki wyszły jakieś lekko gorzkawe ? Może zależy od odmiany ?

      Usuń