Młoda kapusta z koperkiem (duszona)
Uwielbiam młodą kapustę duszoną na masełku. Gdy kapuchy tylko się pojawią od razu kupuję i robię na obiad. Najbardziej lubimy duszoną na maśle (no niestety, na niczym innym tak nam nie smakuje) z koperkiem. Jest pyszna, mięciutka i aromatyczna.
Składniki dla 6 osób
1 główka młodej białej kapusty (główka około 1 kg, może ciut większa)
pęczek koperku
2 średnie cebule
3 łyżki masła
1,5 szklanki wody (kapusta nie może "pływać")
sól
płaska łyżeczka cukru (nie musi być)
Z kapusty odcinamy i wyrzucamy niepotrzebne części (trzon, pierwsze liście). Siekamy na wąskie długie kawałeczki. Opłukujemy w durszlaku wodą z kranu. Cebulkę obieramy siekamy drobno, wrzucamy na roztopione masło w szerokiej i głębokiej patelni. Dusimy na złoto. Dodajemy porcjami kapustę, mieszamy. Dusimy co chwilkę mieszając na masełku z cebulką przez 5 minut. Podlewamy wodą i przykrywamy, dusimy w ten sposób na małym ogniu około 20 minut lub gdy kapusta zmięknie (skosztuj). Na koniec dodajemy posiekany koperek. Mieszamy i podajemy do ziemniaków i kotleta/ryby.
Uwielbiam :-) muszę sobie koniecznie zrobić :-)
OdpowiedzUsuńAż mi zapachniało, też lubię, nigdy nie robiłam na maśle, ale spróbuję następnym razem...
OdpowiedzUsuńUwielbiamy taką kapustkę! Jak nasza Mama zrobi to normalnie od garnka nie możemy odejść :D Fajnie też dodać trochę rabarbaru, nadaje słodko kwaśnej nuty :)
OdpowiedzUsuńDo mięska najlepsza!
OdpowiedzUsuńPyszna kapustka :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam! :) dość często w sezonie ją robię :)
OdpowiedzUsuńWyśmienita kapustka. Najsmaczniejsza młoda, bo potem dojrzała kapusta już tak nie smakuje :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam młodą kapustę zrobioną w taki sposób z koperkiem, pycha! :)
OdpowiedzUsuńDziękuje serdecznie wszystkim!
OdpowiedzUsuńsmaczny przepis i bardzo na czasie :)
OdpowiedzUsuńmniam! Uwielbiam!
OdpowiedzUsuńDzięki! :)
UsuńOj przypomniałaś mi zapach wczesnego lata tą kapustką :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJuż niebawem można się nią będzie cieszyć :)
Usuń