Biszkopt z masą śmietankową, owocami i galaretką

Monica 17 Comments


Tak się ostatnio składa, że same ciasta u mnie. Pewnie myślicie, że tylko słodkości jemy ;) ale to nie do końca prawda. W ciągu tygodnia nie jem nic słodkiego, dlatego aby nie zwariować (i nie jeść chemii z cukierni) zazwyczaj piekę coś na weekend. Stąd tyle ciast ostatnio na blogu ;) I mam letni, orzeźwiający torcik dla Was :) Dowolność owoców sprawia, że taki torcik możemy zrobić przez cały okres letni gdy świeże owoce są dostępne. Szybki i prosty, z delikatną cytrynową nutą. Dzięki dodatkowi czekolady w biszkopcie ma lekko czekoladowy posmak. Polecam na upalne dni :)

Składniki na tortownicę 24-26 cm

Biszkopt:
3 jaja
0.5 szklanki cukru
0.5 szklanki mąki pszennej (u mnie pełnoziarnista)
3-4 kostki (25 g) gorzkiej czekolady do starcia
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Poncz:
1/3 szklanki przegotowanej wody
sok z 1/3 cytryny (lub kilka kropli aromatu cytrynowego)
2 łyżeczki cukru

Masa śmietankowa:
0.5 litra śmietany 30% lub 36%
3 płaskie łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki gorącej wody
3 łyżki cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)

Wierzch:
1 galaretka (dowolny smak, u mnie truskawkowa)
około pół kilograma truskawek (lub innych owoców: borówek, malin)

Przygotowanie biszkoptu: rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni C, jaja ubijamy z cukrem na puszysta masę 3 minuty, wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy delikatnie i ścieramy czekoladę. Wykładamy masę do formy (dno wyłożone papierem lub natłuszczone) i pieczemy przez około 20 minut. Studzimy.

W tym czasie robimy galaretkę wg przepisu na opakowaniu.
Rozpuszczamy żelatynę i studzimy.
A także przygotowujemy poncz (mieszamy składniki) i studzimy.

Gdy biszkopt ostygnie przygotowujemy masę śmietankową: zimną śmietanę ubijamy na sztywno, na końcu dodajemy cukry, ubijamy jeszcze chwilkę na małych obrotach i wlewamy wystudzoną, płynną żelatynę. Miksujemy tylko do połączenia.

Wystudzony biszkopt ponczujemy i wylewamy na niego masę śmietankową. Wkładamy do lodówki na 30 minut do stężenia. Wyciągamy i układamy przygotowane owoce, wciskając je w śmietanę i  zalewamy całość tężejącą galaretką. Wstawiamy ponownie do lodówki do całkowitego stężenia na około 2 godziny.

Smacznego!

17 komentarzy:

  1. My też ciasta tylko na weekend pieczemy i nie ma w ogóle mowy o takich kupnych :D Twoje delikatne ciacho też byśmy chętnie zjadły :D

    OdpowiedzUsuń
  2. omomo o pani toż to cudo:D chcę to jeść:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję ślicznie wszystkim!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pięknie :) Też bardzo często robię biszkopty w wersji pełnoziarnistej ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. O tak, u mnie w domu też słodycze królują głównie na weekend. A to ciasto bardzo dobrze znam i uwielbiam, ba! kocham! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie ciasta z sezonowymi owocami są najlepsze :-)))

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja tez tak mam, że cukier w postaci domowego ciast zjadam tylko w weekendy:) A taki biszkopt to jedno z najlepszych ciast:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj zjadłoby się taki biszkopt :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Apetycznie wygląda , bardzo lubię ciasta z owocami.

    OdpowiedzUsuń