Leczo z cukinią, papryką i kiełbasą

Monica 10 Comments


Leczo kojarzy mi się już jesienią. Może dzięki swojej pomarańczowo-czerwonej barwie, przypominającej jesienne liście :) Wersji lecza miliony, oto moje z cukinią, które bardzo lubimy. A cukinia eco, bo z podkarpackiej wsi :) Zapraszam :)

Składniki dla 6 osób

1 duża cukinia, kilogramowa ( u mnie żółta, prosto ze wsi )
1 laska kiełbasy podwawelskiej lub innej ulubionej
1 duża czerwona papryka
1 duża cebula lub 2 średnie
2 łyżki masła
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżka ketchupu
sól, pieprz
pieprz cayenne lub chilli
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka majeranku

Kiełbasę i cebulę kroimy na małe kawałeczki i smażymy na maśle aż się lekko zarumieni 10 minut. Do garnka wlewamy wodę, zagotowujemy następnie solimy, pieprzymy, dodajemy przyprawy, przecier i ketchup. Cukinię i paprykę oczyszczamy i kroimy na małe kawałki, wrzucamy do wywaru. Gotujemy całość około 30 minut. 10 minut przez końcem wrzucamy kiełbasę z cebulką.

Podajemy z chlebem bądź ryżem.

Smacznego!



10 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie leczo. Jest tak aromatyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam- takie ciepłe, pyszne leczo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. U nas leczo zawsze jest bardziej gęste ale takie leczo w formie zupy też fajne :P

    OdpowiedzUsuń
  4. do lecza nada się prawie wszystko...a do tego jest smacznie, szybko i zdrowo

    OdpowiedzUsuń