Świąteczne ciasto pomarańczowo rumowe z rodzynkami
Wybaczcie nieobecność ale choroba nas "dopadła". Całe szczęście to było tylko jakieś paskudne przeziębienie ale córka też odchorowała. Wracajmy do tematu świąt, które już tuz tuż. Co roku u mnie w domu, ja lub mama pieczemy keks. Wszyscy bardzo go lubimy, jednak tym razem postanowiłam odbiec od naszej rodzinnej tradycji i chciałam zaproponować pachnące pomarańczami ciasto z rumowym akcentem. Idealne dla wyjadaczy rodzynek i bardzo łatwe w przygotowaniu. Zniknęło tak szybko, że zdążył zachować się jeden kawałek do zdjęcia ;)
Składniki na średnią keksową formę około 30 cm długości
Do namoczenia (najlepiej dzień wcześniej):
1/2 szklanki rodzynek drobno posiekanych
1 łyżka otartej skórki z pomarańczy lub drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
1/2 szklanki rumu
Ciasto pomarańczowe:
2 szklanki mąki pszennej
2 duże jaja
1/2 szklanki brązowego cukru
12 dag masła lub margaryny, w temperaturze pokojowej
2 łyżki marmolady pomarańczowej
1/2 szklanki soku pomarańczowego świeżo wyciśniętego (ewentualnie kupnego z miąższem)
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Masło z solą ucieramy na puch i dodajemy po jednym jaju ciągle ucierając. Następnie kolejno dodajemy, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, marmoladę i sok pomarańczowy. Na koniec dodajemy odciśnięte rodzynki ze skórką pomarańczową. Mieszamy. Przekładamy do formy i pieczemy w 180 stopniach przez około 40-50 minut (do suchego patyczka).
Podajemy posypane cukrem pudrem.
Smacznego!
Pyszne musi być:-)
OdpowiedzUsuńBajeczne smaki :)
OdpowiedzUsuńAga, Sosna Dziękuję!
OdpowiedzUsuńale wyglada apetycznie! cudo :D <3
OdpowiedzUsuńMusi być bardzo smaczne skoro tak szybko zniknęło :D
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne i aromatyczne ciasto :) W sam raz do książki i kawki. Bardzo lubię lekturę, ale ostatnio coraz mniej mam na nią czasu :(
OdpowiedzUsuńJa czytam tylko wieczorami, gdy dziecię już śpi :)
UsuńPozdrawiam!
Takie pulchne ciasta najbardziej lubimy jeść wraz z jogurtem naturalnym :D
OdpowiedzUsuńFajny pomysł! Muszę zastosować :)
UsuńPysznie :*
OdpowiedzUsuńNie dziwię się, że szybko zniknęło, bo wygląda pysznie. Bardzo lubię dodatek pomarańczy w wypiekach :)
OdpowiedzUsuńsuper ciacho do książki z herbatką :)
OdpowiedzUsuńDawno nie piekłam tak aromatycznego ciasta!
OdpowiedzUsuń