Domowa masa makowa

Monica 14 Comments


Masy jest dużo bo około 700 g, można zrobić z połowy* porcji :) Domowa masa makowa jest znacznie zdrowsza niż z puszki, nie przebrana aromatami i zapachami, pysznie smakuje i ładnie się piecze z ciastami. Masę robimy dzień przed pieczeniem, co pozwolić zaoszczędzić troszkę czasu w Wigilię. Jest szybka w przygotowaniu gdy mamy zmielony suchy mak. Polecam!

Składniki na około 700-800 g masy makowej

400 g maku mielonego suchego (można kupić niemielony, zamoczyć na noc w mleku, odsączyć, następnie zmielić 3 razy)
3/4 szklanki cukru
laska wanilii lub 1 opakowanie cukru waniliowego tj. 16 g
400 ml mleka
4 duże łyżki miodu, płynnego
1 duża łyżka masła
100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
po 1 łyżce rodzynek, posiekanych daktyli i fig
można dodać migdały, orzechy i co tylko lubimy

opcjonalnie: łyżka rumu lub kilka kropli aromatu rumowego/arakowy (ale nie jest potrzebny, chyba, że lubimy)

Mleko i wszystkie pozostałe składniki poza makiem zagotowujemy, dodajemy mak i gotujemy krótko około 3-4 minuty. Masa będzie jeszcze dość rzadka, ale przez noc mak napęcznieje i będzie idealny do użytku. Używamy do ciast świątecznych i np. klusek z makiem.

Polecam do gwiazdy drożdżowej lub strucli.

*z połowy porcji tj. z 200 g maku, 2/3 szklanki cukru, 200 ml mleka, 2 łyżki miodu 50 g skórki i łyżkę mniej bakalii - reszta pozostaje bez zmian.

Smacznego!

14 komentarzy:

  1. Uwielbiam wszystko co z makiem!

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis przyda mi się, oczywiście ląduję w zakładce:]
    Pozdrawiam,M
    www.wpuszczonawmaliny.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. W naszym domu nie używa się gotowych mas - zawsze robimy sami, ale bez bakalii. Sam mak i cukier ;)

    Wszystkiego dobrego i dużo uśmiechów w Nowym Roku :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Gdy nam zostanie troche takiej masy, mozna zawsze zrobic kluski z makiem, kutie (np. na bazie peczaku) lub dodac do owsianki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi zostało i zrobiłam kluski z makiem :)

      Usuń
  5. domowa masa jest najlepsza:)

    OdpowiedzUsuń
  6. nie ma to jak domowa ja raz tylko spróbowałam kupczej i nigdy więcej się nie namówię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto zrobić własną, nie umywa się do tej sklepowej :)

      Usuń
  7. Domowa masa jest bezkonkurencyjna :)

    OdpowiedzUsuń