Curry z kurczaka z pieczarkami

Monica 18 Comments



To jedno z najlepszych curry jakie jadłam. Choć przy czytaniu przepisu, zastanawiałam się jak będzie smakować połączenie pieczarek, kokosu, migdałów, pasty curry i papryki...Przepis tak mnie zaintrygował, że postanowiłam czym prędzej się za niego zabrać :)
I nie rozczarowałam się. Danie jest przepyszne, ma wiele aromatow i smaków, cięzko więc skupić się na jednym.
Jedno mogę napisać z całą pewnością - jest kwintesencją kuchni indyjskiej i posiada jej wszystkie zalety.

Zapraszam zatem, razem z Andrzejem i Ireną na indyjską ucztę :)



Skladniki dla 4 osób

3-4 piersi z kury
3 łyżki oleju roślinnego
2 cebule, pokrojone w plasterki
2 ząbki czosnku, zmiażdżone
2,5 cm korzenia imbiru, posiekanego
2 strączki świeżej zielonej/czerwonej chilli (posiekanej, bez ziaren) lub 1 łyżeczka mielonego chilli
½ łyżki pasty curry (dałam czerwoną, średnio pikantną)
1 łyżeczka kolendry mielonej
175-250 g pieczarek, oczyszczonych i pokrojonych w grube plastry
850 ml bulionu
3 pomidory, drobno pokrojone
½ - 1 łyżeczka soli
60 g miąższu kokosa (dałam wiórki kokosowe)
2 łyżki mielonych migdałów

Dekoracja:
2 łyżki oleju roślinnego
1 zielona lub czerwona papryka, oczyszczona i pokrojona w cienkie paseczki
4-6 cebulek dymek, pokrojonych w plasterki
1 łyżeczka nasion kminku

Mięso pokroić na małe kawałki. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć mięso, często mieszając. Przełożyć na talerz.

Na patelnie włożyć imbir, czosnek, chilli, paste curry oraz zmieloną kolendrę i smażyć przez 2 minuty. Następnie dodać pieczarki, pomidory, wlać bulion i lekko doprawić solą.
Dodać kawałki kurczaka, przykryć i dusić na wolnym ogniu 1 godzinę (plus minus 30 minut), aż mięso będzie miękkie.

Do curry dodać kokos i zmielone migdały, przykryć i dusić na małym ogniu jeszcze 3 minuty.

Aby udekorować danie, należy rozgrzać olej, dodać paseczki papryki i plasterki cebulek, smażyć do kruchości.
Dodać nasiona kminku i smażyć jeszcze przez 30 sekund. Ułożyć na curry i podawać z brązowym ryżem.

Smacznego!

*Przepis pochodzi z książeczki "Kuchnia indyjska" Z kuchennej Półeczki

18 komentarzy:

  1. apetyczne danie;) uwielbiam indyjskie smaki;)

    pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  2. Już dawno nie robiłam nic z kurczaka.. więc może już czas wykorzystać jakiś przepis. Ten wygląda bardzo apetycznie. Może się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chętnie przygotuję takie danie, wygląda bardzo smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Malwino, Grażyno - ja też uwielbiam kuchnię indyjską, zachęcam gorąco do spróbowania :) I dziękuję za odwiedziny!

    OdpowiedzUsuń
  5. Curry...
    Uwielbiam, uwielbiam.
    Sama robiłam wczoraj, ale dopiero jutro zamieszczę.:)
    Wiesz Moniś co dobre..

    OdpowiedzUsuń
  6. No to pysznie! Narobilas mi takiego smaku, ze teraz bede snila o tym curry po nocach :) Ostatnio mam wielka faze na wszelkie orientalne dania wiec i to tez laduje w moim kajeciku (do szybkiego zrobienia:)

    Usciski Moniko :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Musiało cudownie smakować. Na sam widok jeść mi się zachciało:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Proste i apetyczne danie kuchni indyjskiej. Podoba mi się :)
    http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/

    OdpowiedzUsuń
  9. Pysznie wygląda i z pewnością wypróbuję, bo i ja lubię kuchnie indyjską.

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda fenomenalnie. Bardzo lubię takie dania:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jeszcze nie robiłam curry z pieczarkami. Będę musiała spróbować, jak się sprawdzają w tego rodzaju daniu.

    Mam tę książkę. Domyślam się, że jest w niej błąd w tłumaczeniu typowy dla polskich wydań książek z przepisami kuchni indyjskiej. Zamiast kminku najprawdopodobniej powinien być dodany kumin.

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetnie się zapowiada! Mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciekawe zestawienie składników - kurczak, kokos, chilli i migdały. Myslę że mogłabym się skusić :D Muszę tylko poszukać tej pasty curry bo szczerze powiedziawszy nie kojarzę że jest coś takiego ;)
    Jak spróbuje to dam znać.

    OdpowiedzUsuń
  14. Lekka, Majka, Ania, mopswkuchni, Margarytka, wiosenka,
    Majana - dziękuję wszystkim bardzo gorąco :)

    hania-kasia- też mnie to zastanowiło. Ale kminek zamiast kuminu pojawia się też w innych przepisach z tej książki, więc sama nie wiem. Dziękuję!

    Angi- pastę curry można kupić w każdym większym hipermarkecie. Są różne rodzaje, czerwona, żółta, zielona. Ja mam czerwoną - tą ostrzejszą. Są w takich małych słoiczkach jak przecier pomidorowy ;) Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  15. bardzo ciekawa propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Trafiłaś w mój gust kulinarny ;-DD W samą 11-stkę ;-)))

    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  17. Rzeczywiście uczta w najlepszym tego słowa znaczeniu;-)

    OdpowiedzUsuń
  18. chantel, Biedr_ona, grumko- dziękuję ślicznie za miłe słowa :)

    OdpowiedzUsuń