Piersi z kurczaka po chińsku
To danie chińskie jest dość nietypowe i przez to warte wypróbowania.
Polecam jak ktoś nie próbował, właśnie taką marynatę do mięsa jak w przepisie, zyskuje ono specyficzny smak. Seler naciowy idealnie komponuje się z pieczarkami.
Niezwykle przyjemne w smaku podczas konsumowania są orzechy włoskie choć jest ich nie dużo. Idealnie dobrane składniki sprawiją, że smak dania jest bardzo wyważony.
To kolejny przepis w ramach akcji "Z widelcem po Azji" :)
Składniki dla 4 osób:
2 duże piersi z kurczaka
3 łyżki wytrawnej wisniówki wymieszanej z sosem sojowym
3 łodygi selera naciowego
200 g pieczarek
bazylia
2 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
1 cebula
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
ziarno sezamowe
Mięso myjemy i kroimy w cienkie paski w poprzek włókien, zamarynować w wiśniówce i sosie sojowym.
Pokroić łodygi selera i pieczarki w cienki platerki.
Posiekaną cebulę i czosnek zeszklić na oleju. Dodać osączone paski mięsa i smażyć 2minuty. Zdjąć z patelni.
Następnie, mieszając, smażyć 2 minuty warzywa i zalać marynatą. Dusić 5 minut i znów włożyć mięso. Dodać bazylię i orzechy, posypać sezamem.
Podawać z ryżem.
Smacznego!
Przybiegłam natychmiast, jak tylko zobaczyłam, ze to chińskie danie, bo chińska kuchnia jest moją ulubioną.:)
OdpowiedzUsuńPrzepis już umieściłam w swoich przepisowych zasobach i z całą pewnością wypróbuję.
Brzmi i wygląda po prostu doskonale!
Ciekawy przepis, a mięsko wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia:)
uwielbiam takie dania. chińską kuchnię zaczynam ostatnio coraz bardziej doceniać;)
OdpowiedzUsuńPyszności. Właśnie widzę, że dużo osób korzysta z sezamu ostatnio. Czyżby sezam kojarzył się z wiosną? :)
OdpowiedzUsuńU nas kurczak rządzi, więc z przyjemnością wypróbuję ten przepis... seler naciowy wczoraj właśnie kupiłam :-)
OdpowiedzUsuńojej, mięsko mniam, mniam...:)
OdpowiedzUsuńMonico,wyglada pysznie...ja kocham ryz z ,,dodatkami,, i fajny pomysl z tym selerem naciowym,bardzo fajnie sie prezentuje:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie dania:)
OdpowiedzUsuńSuper! A ja mam taką ochotę na chińskie danie!
OdpowiedzUsuńPycha. To ja sie czestuje, tylko skocze po widelec :))
OdpowiedzUsuńUsciski.
Pysznie to danko wyglada :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Dziękuję serdecznie wszystkim za komentarze i polecam takie nietypowe danie :)
OdpowiedzUsuńNietypowe danie, ale za to jak smacznie wyglądające :]
OdpowiedzUsuńPysznie to wygląda!! Uwielbiam wszelkie kurczakowe wariacje:) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńwspaniałe połaczenie kurczaka z warzywami :)
OdpowiedzUsuńwisniówke mam ;) wiec najwazniejszy skladnik;) Moniczko cudne danko!!
OdpowiedzUsuńFiolunka, judik, Grażyna, pollyzeczki - dziękuję Wam serdecznie za miłe słowa :)
OdpowiedzUsuńco zrobiłaś, że wyszedł Ci taki fajny, gesty sosik?
OdpowiedzUsuńAnonimie- często dodaję do dań chińskich troszkę mąki kukurydzianej do zagęszczenia sosów. 1 łyżeczka mąki kukurydzianej na 1/4 szklanki wody. Mieszam, wlewam na patelnię i smażę do zagotowania. I uprzedzam, to nie jest to samo co zagęszczenie mąką pszenną (jest inna w smaku i konsystencji). Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń