sobota, 19 marca 2011

Sałatka z roszponką, fetą i sosem czosnkowo-migdałowym



Dalszy ciąg gry w zielone z Pinkcake :)

Zapraszam na sałatkę! Gorzki posmak roszponki i rzodkiewki oraz słonawy ser feta z ogórkiem idealnie komponuje się z delikatnym sosem jogurtowym z czosnkiem i migdałami.



Składniki (ilość składników wg gustu)

roszponka (można zastąpić ją rukolą)
ser feta w kosteczkach
rzodkiewki
świeży zielony ogórek

Sos czosnkowo-migdałowy:
½ szklanki jogurtu naturalnego
1 rozgnieciony ząbek czosnku
2 łyżki zmielonych migdałów
sól, pieprz

Roszponkę, ser feta, pokrojone w plasterki rzodkiewki i ogórka układamy na talerzu.
Łączymy składniki sosu i polewamy nim sałatkę.

Smacznego!

17 komentarzy:

  1. Mmm, podoba mi się - pachnie wiosną...;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moniko aż czuć u Ciebie wiosnę, ta sałatka bardzo do mnie przemawia :-) choć za oknem śnieg.

    OdpowiedzUsuń
  3. Sałatka wygląda świetnie. Chętnie bym taką zrobiła ale u mnie roszponka jest raczej niedostępna, niestety.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniale wiosenne i energetyczna sałatka!
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ach! Jak zielono! Jakaż świeżość bije z Twojego zdjęcia! Wspaniale wiosenne danie.
    Pozdrawiam mocno Zieloniście:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniałe połączenie Monico! Lubię roszponkę , a taka sałatka bardzo mi odpowiada :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Sałatka wygląda przepysznie. Faktycznie jest niesamowicie zielona.

    OdpowiedzUsuń
  8. wiosna na talerzu.. wspaniała sałatka :)

    OdpowiedzUsuń
  9. I znów mnie kusisz nietypowym zastosowaniem migdałów :D (bo ja oczywiście wielką fanką migdałów jestem). Przyznam się, że tak często robię sos czosnkowy, że pewnie prędzej wypróbuję tą wariację. Ale cały przepisik też kusi - wiosna na całego ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Właśnie - wiosna na talerzu!

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziękuję serdecznie wszystkim za miłe komentarze :)

    wiosenko- polecam zatem rukolę albo świeży szpinak :)
    Angi- sama zastanawiałam się co mi wyjdzie z tego sosu migdałowego, ale jest naprawdę dobry i idealnie pasuje do roszponki :)

    OdpowiedzUsuń
  12. migdały i czosnek no proszę :) wiosna ah to Ty :)

    OdpowiedzUsuń
  13. wiesz że nigdy nie jadłam roszponki? zawsze przechodziłam obok niej jakoś obojętnie. spróbuję z ciekawości;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Malwinko polecam, jest bardzo dobra :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Jest dobra, ale trzeba uważać z oliwą z oliwek. Jak się przesadzi, to strasznie rozmięka.

    OdpowiedzUsuń
  16. katie- akurat w tym przepisie nie używałam oliwy z oliwek. Ale masz rację, jak za dużo się poleje po roszponce to miękną i ciemniają jej listki :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...