Piersi z kurczaka po chińsku

Monica 19 Comments



To danie chińskie jest dość nietypowe i przez to warte wypróbowania.

Polecam jak ktoś nie próbował, właśnie taką marynatę do mięsa jak w przepisie, zyskuje ono specyficzny smak. Seler naciowy idealnie komponuje się z pieczarkami.
Niezwykle przyjemne w smaku podczas konsumowania są orzechy włoskie choć jest ich nie dużo. Idealnie dobrane składniki sprawiją, że smak dania jest bardzo wyważony.

To kolejny przepis w ramach akcji "Z widelcem po Azji" :)



Składniki dla 4 osób:

2 duże piersi z kurczaka
3 łyżki wytrawnej wisniówki wymieszanej z sosem sojowym
3 łodygi selera naciowego
200 g pieczarek
bazylia
2 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
1 cebula
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
ziarno sezamowe

Mięso myjemy i kroimy w cienkie paski w poprzek włókien, zamarynować w wiśniówce i sosie sojowym.

Pokroić łodygi selera i pieczarki w cienki platerki.

Posiekaną cebulę i czosnek zeszklić na oleju. Dodać osączone paski mięsa i smażyć 2minuty. Zdjąć z patelni.

Następnie, mieszając, smażyć 2 minuty warzywa i zalać marynatą. Dusić 5 minut i znów włożyć mięso. Dodać bazylię i orzechy, posypać sezamem.

Podawać z ryżem.

Smacznego!

19 komentarzy:

  1. Przybiegłam natychmiast, jak tylko zobaczyłam, ze to chińskie danie, bo chińska kuchnia jest moją ulubioną.:)
    Przepis już umieściłam w swoich przepisowych zasobach i z całą pewnością wypróbuję.
    Brzmi i wygląda po prostu doskonale!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy przepis, a mięsko wygląda pysznie:)
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam takie dania. chińską kuchnię zaczynam ostatnio coraz bardziej doceniać;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności. Właśnie widzę, że dużo osób korzysta z sezamu ostatnio. Czyżby sezam kojarzył się z wiosną? :)

    OdpowiedzUsuń
  5. U nas kurczak rządzi, więc z przyjemnością wypróbuję ten przepis... seler naciowy wczoraj właśnie kupiłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. ojej, mięsko mniam, mniam...:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Monico,wyglada pysznie...ja kocham ryz z ,,dodatkami,, i fajny pomysl z tym selerem naciowym,bardzo fajnie sie prezentuje:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super! A ja mam taką ochotę na chińskie danie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Pycha. To ja sie czestuje, tylko skocze po widelec :))

    Usciski.

    OdpowiedzUsuń
  10. Pysznie to danko wyglada :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziękuję serdecznie wszystkim za komentarze i polecam takie nietypowe danie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Nietypowe danie, ale za to jak smacznie wyglądające :]

    OdpowiedzUsuń
  13. Pysznie to wygląda!! Uwielbiam wszelkie kurczakowe wariacje:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  14. wspaniałe połaczenie kurczaka z warzywami :)

    OdpowiedzUsuń
  15. wisniówke mam ;) wiec najwazniejszy skladnik;) Moniczko cudne danko!!

    OdpowiedzUsuń
  16. Fiolunka, judik, Grażyna, pollyzeczki - dziękuję Wam serdecznie za miłe słowa :)

    OdpowiedzUsuń
  17. co zrobiłaś, że wyszedł Ci taki fajny, gesty sosik?

    OdpowiedzUsuń
  18. Anonimie- często dodaję do dań chińskich troszkę mąki kukurydzianej do zagęszczenia sosów. 1 łyżeczka mąki kukurydzianej na 1/4 szklanki wody. Mieszam, wlewam na patelnię i smażę do zagotowania. I uprzedzam, to nie jest to samo co zagęszczenie mąką pszenną (jest inna w smaku i konsystencji). Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń