Placki ziemniaczane mojej babci

Monica 18 Comments




Placki ziemniaczane to bardzo syta, dosyć tucząca i prosta potrawa z naszej rodzimej kuchni. Pamiętajmy aby smażyć je na gorącym tłuszczu, co powoduje utworzenie się chrupiącej skórki. Zbyt mały ogień spowoduje, iż tłuszcz wsiąknie w masę i placki będą niesmaczne i jeszcze bardziej kaloryczne. Przepis z głowy mojej babuszki :)

Dodaję go również do akcji "Retro kuchnia".







Składniki na około 15 placków

1,7 kg ziemniaków
1 cebula, duża
1 jajo
2-3 łyżki mąki
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia lub smalec

Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce do ziemniaków (bardzo drobne oczka), ścieramy na tej samej tarce cebulę i dodajemy do ziemniaków razem z jajem, mąką solą i pieprzem. Dobrze mieszamy.

Na patelni mocno rozgrzewamy tłuszcz, kładziemy 2 łyżki masy ziemniaczanej, rozkładamy ją dość cienko (tak aby na patelni zmieściły nam się tylko dwa placki). Smażymy na dosyć dużym ogniu po kilka minut z obu stron, aż nabiorą złoto-brązowego koloru.

Usmażone podajemy natychmiast (można odsączyć na je z tłuszczu kładąc na ręczniku papierowym) z sosem pieczarkowym (grzybowym) i np. surówką z warzyw.

Smacznego!

18 komentarzy:

  1. Ech, jak ja dawno nie jadłam placków ziemniaczanych. Narobiłaś mi smaka :P U mnie zawsze jest problem kto ma trzeć ziemniaki - bo jeść każdy by chciał ale utrzeć nie ma komu :]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj znam to...nienawidzę trzeć ziemniaków na placki ;)

      Usuń
    2. Ładne placuszki :) ja dodaję trochę mąki ziemniaczanej

      Usuń
    3. Następnym razem spróbuję dodać ziemniaczanki :)

      Usuń
  2. Uwielbiam placki ziemniaczane. Twoje wygladaja przepysznie :) Pozdrowienia dla babuszki :))

    Usciski.

    OdpowiedzUsuń
  3. nie ma to jak babciowe jedzonko, najlepsze:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Placków ziemniaczanych z sosem grzybowym jeszcze nie jadłam. Po prostu nigdy na to nie wpadłam ;) Ja pod koniec smażenia na wierzchu kładę plasterek żółtego sera i posypuję prażoną cebulką. Polecam, a Twoją propozycję też wcielę w życie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ziemniaki trę maszynowo :) W moim domu placki i babka ziemniaczana vel rejbak lub kugiel to podstawa :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Są idealnie chrupiące.Pyszny widok!
    Z sosem grzybowym tworzą udaną parę.
    Uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Podoba mi się wersja z sosem pieczarkowym:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszne placuszki! Lubimy, ale rzadko robię. Chyba muszę zrobić, bo mi się zachciało przez Twoje zdjęcia apetyczne:)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękuję za pomysły! Na pewno wykorzystam je następnym razem :)

    OdpowiedzUsuń
  10. placuszki pierwsza klasa :)))

    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  11. zawsze jadam na słodko, ale z takim sosikiem też muszą być super

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyglądają bardzo apetycznie, ale jakoś nie lubię placków ziemniaczanych, nie wiem czemu. Coś mi w nich nie pasuje, że nie potrafię zjeść.

    OdpowiedzUsuń
  13. u mnie też zawsze z sosem grzybowym :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Kachna, Kaś, monami - dziękuję za odwiedziny :)

    Barbaro- są dosyć kaloryczne, ja też jadam ja bardzo rzadko ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Co jak co, ale za ziemniaczane placki babci to wiele przysmaków można oddać..

    OdpowiedzUsuń