Chleb pszenno-żytni z otrębami

Monica 17 Comments


Ostatnio jestem zmuszona zdrowiej się odżywiać (zero cukru, słodyczy, białego pieczywa i tłustych potraw). Piekę swój chleb, nie kupuję w piekarni. Co prawda chleb drożdżowy, to nie to samo co na zakwasie, ale wciąż przygotowuję się psychicznie do zakwaszania ;) Póki co, mogę cieszyć się łatwym, szybkim chlebem z różnych mąk, z różnymi dodatkami. Lubię dodatek czarnuszki i kminku, ale jeśli ktoś nie przepada (są aromatyczne) można z nich zrezygnować i posypać chlebek płatkami owsianymi.



Składniki na 1 formę chlebową ok 23 x 18 cm


2 szklanki mąki pszennej chlebowej typ 750
1 szklanka mąki żytniej razowej typ 2000
0.5 szklanki otrębów pszennych
2-3 łyżki płatków orkiszowych
1 łyżeczka soli
7 g drożdży instant (suchych)
350 ml ciepłej wody
1 łyżeczka octu balsamicznego
2 szczypty kminku
2 szczypty czarnuszki
oliwa z oliwek (do posmarowania formy)

Do miski przesiewamy mąki, dodajemy sól, otręby, płatki i drożdże. Mieszamy. 

Wlewamy ciepłą wodę, ocet i wyrabiamy ręką ciasto 5-10 minut, aż pojawią się pęcherzyki powietrza.

Przekładamy ciasto do wysmarowanej oliwką i obsypanej otrębami lub bułką tartą formy. Wyrównujemy wierzch zmoczoną w ciepłej wodzie ręką i posypujemy kminkiem i czarnuszką.

Odstawiamy chleb  pod przykryciem (ściereczką) na 40 minut do 1 godziny (aż będzie równy z brzegiem blaszki).

Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 210 stopni C i pieczemy przez 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180-190 stopni i pieczemy jeszcze 35 minut. 

Upieczony chleb wyciągamy z piekarnika, zostawiamy na kilkanaście minut w formie, po czym wykładamy na kratkę i czekamy do ostygnięcia.

Smacznego!

17 komentarzy:

  1. piękny bochenek. ja ostatnio jestem bardziej za drożdżowymi chlebami niż na zakwasie, więc sięgam po kromkę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny chlebuś i jakie żonkile cudowne!
    Najbardziej to kocham chleby drożdżowe właśnie, ten zapach mnie zniewala.Pozdrowienia Kochana :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pierwsze żonkile jakie dorwałam w sklepie w tym roku! :)

      Usuń
  3. Śliczny chlebek ! Ja też się przymierzam do upieczenia domowego chleba, ale jakoś nie mogę się zebrać :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetnie wygląda. Uwielbiam takie domowe bochenki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. hahaha, ja też przygotowuję się psychicznie do zakwaszania. Fajny chlebek i fajnie, że z otrębów.

    OdpowiedzUsuń
  6. Idealny na śniadanko:D i do pracy:D

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękny chlebek, aż mam ochotę spróbować:) Dokładnie z takich samych składników (poza octem i drożdżami) i w takich samych proporcjach piekę chleb na zakwasie:) Tyle, że mnożę ilość składników razy 4, żeby mieć na kilka dni;) Jeśli chodzi o ziarna to mieszam zawsze dwa rodzaje: albo otręby pszenne i ziarna słonecznika albo otręby pszenne i siemię lniane. Wychodzi pyszny chlebek, szczególnie ten z siemieniem także polecam spróbować również w tej konfiguracji:)W przypadku powyższego przepisu byłoby to odpowiednio po 1/4 szklanki otrębów i 1/4 szklanki ziaren słonecznika lub siemienia lnianego. Patrząc na ten chlebek i porównując z moim widzę istotną różnicę: chleb na zakwasie wychodzi mokry i ciężki, ten jest zdecydowanie delikatniejszy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za pomysły :) Z siemieniem lnianym już piekłam i również jest dobry. Drożdżowy jest lżejszy, ale taki na zakwasie smakowo chyba lepszy ? :)

      Usuń
  8. Zapomniałam dodać, że mój chleb na zakwasie musi wyrastać przynajmniej 5 godzin (przeważnie robie go na noc do wyrośnięcia a rano piekę). Tutaj jest to tylko godzina co też jest dużym plusem:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękuję serdecznie wszystkim!

    OdpowiedzUsuń
  10. Piekny bochenek. Muszę w końcu wyposażyć się w większą foremkę do pieczenia. Przepis wskakuje w zakładki;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mam małą foremkę i daje radę :) Dziękuję!

      Usuń
  11. Upiekłam. Bardzo smaczny:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Cudny chlebek. U nas nikt kminku nie lubi, ale czarnuszke to owszem :)

    OdpowiedzUsuń