Paprykowe penne z kurczakiem
Kolejna odsłona makaronu w wersji obiadowej :) I znowu będzie szybko, niedrogo i smacznie.
Rodzaj makaronu dowolny!
Tak. Jestem makaronową maniaczką.
Składniki dla 4 osób
2 żółte papryki
2 czerwone papryki
1 duża pojedyncza pierś z kurczaka lub dwie małe
1 szklanka bulionu (wywar lub z kostki: warzywna lub drobiowa)
2 ząbki czosnku, zmiażdżone lub posiekane
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka chili, płaska (można zastąpić ostrą papryką lub dodać słodką, jeśli nie lubicie ostrego)
1 łyżeczka ziół prowansalskich
szczypta soli i pieprzu
2-3 łyżki oleju do smażenia
10-15 dag sera żółtego, do starcia
1 opakowanie makaronu penne
Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy kilka minut. W tym czasie myjemy i kroimy w małą kosteczkę papryki. Pokrojone wrzucamy do kurczaka razem z czosnkiem. Podsmażamy całość, mieszając 5-10 minut.
Wlewamy bulion. Dodajemy zioła, chili, sól i pieprz. Dusimy bez przykrycia około 20 minut lub do momentu gdy papryka zacznie się "rozpadać" a bulion prawie całkiem wyparuje. Pod koniec dodajemy natkę pietruszki.
W tym czasie gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu.
Do ugotowanego i odcedzonego makaronu, dodajemy sos paprykowo-kurczakowy oraz starty żółty ser. Mieszamy całość, do rozpuszczenia się sera. Podajemy.
Smacznego!
Uwagi:
*można dodać zamiast chili w proszku, jedną posiekaną papryczkę chili
Wygląda tak pysznie,że jestem gotowa sięgnąć po widelec!
OdpowiedzUsuńTeż jestem makaronową maniaczką ;) a to danie prezentuje się pysznie, myślę że trzeba będzie wypróbować
OdpowiedzUsuńAle paprykowe penne mnie rusza :) Nie jem chleba od kilku tygodni :P
OdpowiedzUsuńJa mam dzisiaj dzień bez chleba, właśnie wcinam na drugie śniadanie serek wiejski z prażonym jabłkiem , płatkami owsianymi i orkiszowymi ;) Ciężko wykombinować coś na śniadanie bez chleba jak jadło się go na okrągło...
UsuńA ja jem musli na różne sposoby i owsianki :)
UsuńPo chudym mleku z musli/owisanką cukier mi skacze jak szalony (nie wiem dlaczego) więc jem je z jogurtem naturalnym ;) Co to za różnica dla mojego organizmu-nie mam pojęcia.
UsuńBardzo smaczny, posty sposób na makaron. Pycha!
OdpowiedzUsuńDodaj koniecznie przepis do akcji konkursowej: http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/makarony-swiata. Nie zapomnij o wklejeniu banerka.
OdpowiedzUsuńpycha!!!
OdpowiedzUsuńProste, szybkie i jeszcze z makaronem - czego chcieć więcej :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam makarony,ale w domu wszyscy krzyczą,że są tuczące... A ten Twój tak pysznie wygląda !
OdpowiedzUsuńRównież jestem makaronową maniaczką, ale to bardzo smaczna mania ;D Pysznie wygląda.
OdpowiedzUsuńmniam! uwielbiam makaron w każdej postaci! pysznie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńmmmm coś dla mnie.
OdpowiedzUsuńPychotka! Monico Tobie wolno !:))
OdpowiedzUsuńCudownie musi smakować, makaron jest pyszny:)
Ściskam serdecznie:*
moje smaki, makaron z kurczakiem mogłabym jeść codziennie
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie makarony :D
OdpowiedzUsuńi juz mi slinka cieknie:)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie! aż chce się zanurzyć widelczyk w tym penne :) pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńDziękuję ślicznie wszystkim!
OdpowiedzUsuńJuż się chyba powtarzam, ale kurczak i papryka to świetne połączenie, a tym bardziej w tak doborowym towarzystwie jak makaron :)
OdpowiedzUsuńRobię dziś na obiad :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Mam nadzieję, że będzie smakować :)
UsuńMmmm, muszę wypróbować. :) Też uwielbiam makaron.
OdpowiedzUsuńPS: Uwielbiam Twojego bloga. Kiedyś zrobiłam pastę jajeczną z twarogiem z Twojego przepisu i była przepyszna. :)
Polecam penne i cieszę się, że pasta smakowała :) Pozdrawiam!
UsuńGotowanie papryki przez 20 minut nie ma sensu, mordujemy wszystkie witaminy. Przepis bardzo fajny, pod warunkiem, że paprykę wrzuci się na 5 minut przed końcem.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Papryka ma się rozpadać więc trzeba ją dusić przynajmniej 20 minut, aby była miękka. Gdybym wrzuciła ja 5 min przed końcem byłaby twarda, a nie o taki efekt mi chodziło w tym przepisie.
Usuń