Paprykowe penne z kurczakiem

Monica 27 Comments


Kolejna odsłona makaronu w wersji obiadowej :) I znowu będzie szybko, niedrogo i smacznie. 
Rodzaj makaronu dowolny! 
Tak. Jestem makaronową maniaczką.




Składniki dla 4 osób

2 żółte papryki
2 czerwone papryki
1 duża pojedyncza pierś z kurczaka lub dwie małe
1 szklanka bulionu (wywar lub z kostki: warzywna lub drobiowa)
2 ząbki czosnku, zmiażdżone lub posiekane
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka chili, płaska (można zastąpić ostrą papryką lub dodać słodką, jeśli nie lubicie ostrego)
1 łyżeczka ziół prowansalskich
szczypta soli i pieprzu
2-3 łyżki oleju do smażenia
10-15 dag sera żółtego, do starcia

1 opakowanie makaronu penne

Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy kilka minut. W tym czasie myjemy i kroimy w małą kosteczkę papryki. Pokrojone wrzucamy do kurczaka razem z czosnkiem. Podsmażamy całość, mieszając 5-10 minut.

Wlewamy bulion. Dodajemy zioła, chili, sól i pieprz. Dusimy bez przykrycia około 20 minut lub do momentu gdy papryka zacznie się "rozpadać" a bulion prawie całkiem wyparuje. Pod koniec dodajemy natkę pietruszki. 

W tym czasie gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu.

Do ugotowanego i odcedzonego makaronu, dodajemy sos paprykowo-kurczakowy oraz starty żółty ser. Mieszamy całość, do rozpuszczenia się sera. Podajemy.

Smacznego!

Uwagi: 
*można dodać zamiast chili w proszku, jedną posiekaną papryczkę chili

27 komentarzy:

  1. Wygląda tak pysznie,że jestem gotowa sięgnąć po widelec!

    OdpowiedzUsuń
  2. Też jestem makaronową maniaczką ;) a to danie prezentuje się pysznie, myślę że trzeba będzie wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale paprykowe penne mnie rusza :) Nie jem chleba od kilku tygodni :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mam dzisiaj dzień bez chleba, właśnie wcinam na drugie śniadanie serek wiejski z prażonym jabłkiem , płatkami owsianymi i orkiszowymi ;) Ciężko wykombinować coś na śniadanie bez chleba jak jadło się go na okrągło...

      Usuń
    2. A ja jem musli na różne sposoby i owsianki :)

      Usuń
    3. Po chudym mleku z musli/owisanką cukier mi skacze jak szalony (nie wiem dlaczego) więc jem je z jogurtem naturalnym ;) Co to za różnica dla mojego organizmu-nie mam pojęcia.

      Usuń
  4. Bardzo smaczny, posty sposób na makaron. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  5. Dodaj koniecznie przepis do akcji konkursowej: http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/makarony-swiata. Nie zapomnij o wklejeniu banerka.

    OdpowiedzUsuń
  6. Proste, szybkie i jeszcze z makaronem - czego chcieć więcej :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam makarony,ale w domu wszyscy krzyczą,że są tuczące... A ten Twój tak pysznie wygląda !

    OdpowiedzUsuń
  8. Również jestem makaronową maniaczką, ale to bardzo smaczna mania ;D Pysznie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  9. mniam! uwielbiam makaron w każdej postaci! pysznie wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pychotka! Monico Tobie wolno !:))
    Cudownie musi smakować, makaron jest pyszny:)
    Ściskam serdecznie:*

    OdpowiedzUsuń
  11. moje smaki, makaron z kurczakiem mogłabym jeść codziennie

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam takie makarony :D

    OdpowiedzUsuń
  13. i juz mi slinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda pysznie! aż chce się zanurzyć widelczyk w tym penne :) pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  15. Dziękuję ślicznie wszystkim!

    OdpowiedzUsuń
  16. Już się chyba powtarzam, ale kurczak i papryka to świetne połączenie, a tym bardziej w tak doborowym towarzystwie jak makaron :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Robię dziś na obiad :))
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  18. Mmmm, muszę wypróbować. :) Też uwielbiam makaron.


    PS: Uwielbiam Twojego bloga. Kiedyś zrobiłam pastę jajeczną z twarogiem z Twojego przepisu i była przepyszna. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam penne i cieszę się, że pasta smakowała :) Pozdrawiam!

      Usuń
  19. Gotowanie papryki przez 20 minut nie ma sensu, mordujemy wszystkie witaminy. Przepis bardzo fajny, pod warunkiem, że paprykę wrzuci się na 5 minut przed końcem.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Papryka ma się rozpadać więc trzeba ją dusić przynajmniej 20 minut, aby była miękka. Gdybym wrzuciła ja 5 min przed końcem byłaby twarda, a nie o taki efekt mi chodziło w tym przepisie.

      Usuń