Biszkopt z kremem truskawkowym

Monica 11 Comments


Ciasto jest proste, szybie i pyszne. Niedługo zacznie się sezon truskawkowy, ja postanowiłam skorzystać z zamrażarkowych zapasów i zrobić krem z mrożonych truskawek. Ciasto biszkoptowe dosłownie rozpływa się w ustach, jest mięciutkie i puszyste. Krem jest delikatny i mocno truskawkowy. Tak naprawdę, można tu wykorzystać inne owoce, takie jak, jagody czy maliny. Muszę pochwalić męża, bo masę do ciasta robił właśnie on ;) 
Miłego długiego weekendu !



Składniki na dużą prostokątną formę

Biszkopt:
5 jaj
1 szklanka mąki
1 niepełna szklanka cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem truskawkowy:
20 dag masła lub margaryny, w temp. pokojowej
1 szklanka cukru pudru
około 2 szklanek truskawek (wcześniej rozmrożonych lub świeżych)
1 galaretka truskawkowa

Poncz:
0.5 szklanki mocnego naparu z herbaty
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soku z cytryny

Dodatkowo: czekolada do polania lub polewa czekoladowa, płatki migdałów lub wiórki kokosowe

Przygotowanie biszkoptu: Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni C.
Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy je ze szczyptą soli na sztywną pianę. Porcjami dodajemy cukier, ciągle ucierając aż piana będzie lśniąca i gęsta. Do piany dodajemy po 1 żółtku, każdorazowo ucierając na małych obrotach. Następnie stopniowo dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszając (nie ucieramy!). Przelewamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia (lub posmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą). Wyrównujemy powierzchnię i pieczemy około 30 minut.

Przygotowanie kremu:
Galaretkę przyrządzamy z 1/2 szklanki wody wg przepisu na opakowaniu, studzimy do konsystencji półpłynnej (szybko zastyga!). W tym czasie masło/margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puszysta masę. Stopniowo dodajemy truskawki, na końcu wlewamy galaretkę. Miksujemy jeszcze chwilkę 1-2 minuty aż masa stanie się bardziej jednolita ( idealnie gładka nie będzie).

Poncz: herbatę zaparzamy, dodajemy cukier sok i studzimy.

Ostudzony biszkopt przekrawamy wzdłuż na dwie części. Przekładamy kremem. Wierzch ciasta nakłuwamy wykałaczką i polewamy ostudzonym ponczem. Wierzch polewamy czekolada i dowolnie dekorujemy. Odstawiamy biszkopt w chłodne miejsce na godzinę do stężenia masy.

Smacznego!

11 komentarzy:

  1. Cudowne to ciacho:). Ma piękny kolor i wygląda bardzo pyszniutko:)
    Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepysznie się prezentuje.
    Poproszę kawałek do kawki ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglada pysznie i musi takie być !

    obserwuję i zapraszam do mnie i do polubienia Fanpage :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kuszące! Krem truskawkowy i od razu pachnie latem :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. lekki puszysty i słodko owocowy

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie i pięknie wygląda, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda cudnie, zjadłabym w ciemno! :) No i mąż zdolny, jak pomaga przy ciastach :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda świetnie. Tak lekko i smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. slicznosci ..normalnie tak wygląda idealne ciacho!

    OdpowiedzUsuń
  10. Truskawki - smaki lata :)
    bardzo ładnie to ciacho wygląda :)

    OdpowiedzUsuń