Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką II

Monica 21 Comments



Postanowiłam przygotować raz jeszcze przepis "krok po kroku" na to ciasto. Wokół poprzedniego przepisu (Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką) krąży wiele różnorakich rozważań, a ponieważ jest on dosyć trudny w wykonaniu, tym samym, mnóstwo pytań. Przepis w tym poście, numer 2, jest łatwiejszy i daje pewność, że ciasto nie opadnie po upieczeniu. Co ważne, nie trzeba go usilnie wyrabiać rękoma, wystarczy do połączenia składników. Jak zaczynałam piec drożdżowe bałam się najbardziej wyrabiania, tutaj pomijamy ten etap. Ciasto jest puszyste, dosyć wysokie ze smaczną kruszonką. Nie zawiera ono skórki z cytryny. To klasyczne drożdżowe na bazie którego możemy piec je z różnymi owocami (rabarbar, truskawki, jagody). Polecam gorąco jeśli poprzednia wersja okazała się zbyt trudna, to ciasto na pewno się uda :)


Składniki na dużą prostokątną formę

Wszystkie składniki powinny być temperatury pokojowej!
Ciasto drożdżowe:
3 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
3,5 dag świeżych drożdży
7/8 szklanki mleka
5 jaj
0.5 łyżeczki soli
10 dag masła lub margaryny
16 g cukru waniliowego
1 jajo do posmarowania ciasta

Kruszonka:
0.5 szklanki mąki pszennej
4 dag masła
3 łyżki cukru

Poza tym:
około 50-60 dag śliwek, tak aby pokryły ciasto

Przygotować ciasto: w misce rozcieramy łyżką drożdże z łyżką cukru (zdj. 1). Dodajemy podgrzane (nie gorące, ale dobrze ciepłe) mleko i 1/3 mąki. (czyli 1 szklankę) (zdj.2). Mieszamy aż rozczyn będzie miał konsystencję gęstej śmietany (zdj. 3). Odstawiamy rozczyn w ciepłe miejsce (koło kuchenki, kaloryfera), bez przeciągów, przykryty ściereczką do wyrośnięcia na około 15-20 minut.



Następnie przesiewamy pozostałą mąkę do większej miski. Jaja z cukrami, solą podgrzewamy w metalowej misce stawiając ją na garnku z wrzącą wodą i ucieramy trzepaczką na parze. Masło roztapiamy.


Wyrośnięty rozczyn dodajemy do misy z przesianą mąką, następnie wlewamy do niego ciepłe jaja i mieszamy wszystko ręką aż do połączenia składników. Następnie wlewamy ciepłe (nie gorące!) masło i wyrabiamy ciasto do całkowitego wchłonięcia tłuszczu. Ciasto jest dosyć rzadkie, ale nie przestraszmy się tego, bo nie ma to znaczenia. Oprószamy wyrobione ciasto mąką i odstawiamy przykryte ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40-60 minut.






W tym czasie śliwki myjemy, przekrawamy na pół, wyrzucamy pestki. Przygotowujemy kruszonkę:
mąkę mieszamy z cukrem i dodajemy roztopione masło. Wyrabiamy palcami, aż kruszonka stanie się grudkowata.




Wyrośnięte ciasto wykładamy do wyłożonej pergaminem formy (wyrównujemy go palcami/dłońmi natłuszczonymi np. resztką masła roztopionego, wtedy ciasto nie przylepi nam się do ręki). Smarujemy jajem. Układamy śliwki skórką do dołu i posypujemy kruszonką. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni, podkręcamy na 190 stopni i pieczemy około 20-25 minut na złoto-brązowy kolor.





Wyjmujemy. Studzimy. Kroimy. Ja lubię jeść jeszcze ciepłe :)

Smacznego!

Ciasto dodaję do akcji:

21 komentarzy:

  1. Wspaniałe! Bardzo lubię drożdżowe ze śliwką:)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie właśnie się piecze drożdżowe :) Uwielbiam drożdżówki, mogłabym je jeść codziennie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mnie drożdże nadal nie lubią;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie też długo nie lubiły. Ale nie warto się zrażać ;)

      Usuń
  4. Cudowne ciacho Monico! Uwielbiam drożdżowe- kocham ich zapach,smak, najlepiej takie jeszcze ciepłe, po wyjęciu z piekarnika. :)
    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  5. drożdżowe ze śliwką klasyka, ale jaka dobra! pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Moja prababcie robiła bardzo dobre ciasta drożdżowe! Twoje wygląda znakomicie! Fajnie jest popatrzeć na każdy etap przygotowania ciasta!:D
    pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. ale fajna fotorelacja :) i kusisz znowu smakołykiem przy tak ponurym dniu ciasto ze sliwkami ze szklanka herbaty to jest to

    OdpowiedzUsuń
  8. Też ostatnio takie piekłam, wspomnienia z dzieciństwa przywołuje:) Pysznie u Ciebie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękuję wszystkim za miłe słowa!

    OdpowiedzUsuń
  10. Pięknie wygląda i bardzo smacznie, ze śliwkami pyszności ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. ja już mam ten wypiek za sobą, troszkę mi nie wyszedł, ale niedługo biorę się za kolejne podejście

    OdpowiedzUsuń
  12. Upiekłam go według tego przepisu i wszystko pięknie wyszło!:D Pierwsze moje ciasto drożdżowe, które tak pięknie mi wyszło a prób było mnóstwo!!:))

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszności! Wypróbuję, bo jeszcze sezon śliwkowy trwa :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Rewelacyjne zdjęcia na blogu:) A ciasto ach szkoda gadać tylko robić:) Super blog obserwuję:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Piekę drożdżówkę z tego przepisu od paru lat. Za każdym razem się udaje i wzbudza zachwyt. Próbowałam ze śliwkami, porzeczkami, żurawiną, owocami mrożonymi, tylko z kruszonką... Zawsze rewelacyjna. Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, bardzo mnie cieszą Twoje słowa uznania!
      Pozdrawiam!

      Usuń
  16. Bardzo fajnie pokazane jak robisz zdjecia super dla mlodej dospodyni jak znalazł

    OdpowiedzUsuń