Kotleciki z kurczaka w migdałach

Monica 15 Comments



Brrr...i zrobiło nam się jesiennie, zimno i mokro. Pogoda zdecydowanie nie służy spacerom. Czasami jednak, warto posiedzieć troszkę w domu, najlepiej pod kocem z kubkiem aromatycznej, gorącej herbaty. Ostatnio postanowiłam przygotować na obiad kotleciki w migdałach. To miła odmiana od znacznie popularniejszych kotletów w sezamowej panierce. Miła i smaczna. Migdały z kurczakiem tworzą delikatną w smaku całość. Należy tylko uważać, aby ich nie przypalić bo staną się gorzkie i niesmaczne. Polecam, na szybki, smaczny jesienny obiad :)



Składniki dla 4 osób

2 piersi z kurczaka
2 łyżki mąki 
2 jaja
200 g migdałów w płatkach
sól, pieprz
2-3 łyżki masła lub margaryny

Mięso opłukać, oczyścić i pokroić na 4 (lub więcej) kotlecików. Natrzeć sola i pieprzem. Każdy kotlecik oprószyć mąką i obtoczyć w rozmąconych jajach i na koniec w płatkach migdałowych. dobrze docisnąć.

Kotleciki smażyć na maśle lub margarynie po 3 minuty z każdej strony na średnim ogniu (gdy kotleciki wyjdą grubsze smażyć 1-2 minuty dłużej). Płatki mają być złotawe, ale nie spalone, gdyby się szybko paliły, należy zmniejszyć ogień.

Kotleciki podałam z fasolka szparagową (ugotowaną i podsmażoną w maśle i bułce tartej) i ziemniakami z wody. 

Smacznego!

15 komentarzy:

  1. Robię dosłownie identyczne i zastanawiałam się czy nie wstawić dziś na bloga:)))
    Jakie pięknie złociste.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wyglądają;) ja zazwyczaj robię jednak w sezamie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawa propozycja obiadowa. Kotlety wyglądają super!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Oryginalna panierka, na pewno nie wciąga tyle tłuszczu co bułka tarta, wypróbuję patent u siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Co za pyszności:) Skusiłabym się na taki obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam migdały ;) W wersji obiadowej jeszcze nie jadłam. Musze spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetne są w migdałach. Raz robiłam, ale chętnie powtórzę:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kocham migdały i bardfzo lubię mięso z kurczaka. Wiem jak smakuje to połączenie. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale wspaniałości tu u Ciebie! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Super pomysł na panierkę do kurczaka :)!

    OdpowiedzUsuń
  11. W niedziele robiłam podobny obiad, uwielbiam kurczaka w migdałach :)

    OdpowiedzUsuń
  12. jak smakowicie się prezentuje! naprawdę świetny pomysł!

    OdpowiedzUsuń