Zapiekanka ryżowa z jabłkami i polewą śmietanową

Monica 20 Comments




To jedno z ulubionych dań na słodko mojego męża, ale koniecznie z polewą śmietanową. I faktycznie, tak się już do niej przyzwyczailiśmy (do polewy), że nie wyobrażamy sobie bez niej tej zapiekanki. 
To klasyk, lubiany, szybki, pyszny. Najlepszy teraz, gdy jabłka są najsmaczniejsze. Zapiekanka nie jest bardzo słodka, bo cukier jest tylko w polewie, więc można dosłodzić same jabłka jeśli ktoś woli słodszą wersję.  

Znacie, lubicie ? Spróbujcie z polewą, zaręczam, że zapiekanka będzie Wam jeszcze bardziej smakować :)


Składniki dla 4-6 osób

3 woreczki ryżu (lub 4 dla 6 osób)
4-5 dużych jabłek (lub więcej, wg gustu)
1-1,5 szklanki mleka
1 łyżeczka cynamonu
masło do natłuszczenia formy
sól

Polewa śmietanowa:
200 g śmietany 18 %
1 szklanka śmietany kremówki (30%)
16 g cukru waniliowego
2-3 łyżki zwykłego cukru

Ryż gotujemy w szklance mleka z dodatkiem wody (tyle aby przykryła ryż) i szczyptą soli.

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni C.

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem (ja układam plasterki masła na dnie). Dzielimy ryż na dwie części.
Jedną wykładamy na dno formy. Na tarce z dużymi oczkami ścieramy obrane jabłka i mieszamy je z cynamonem (można posłodzić 3 łyżki cukru), wykładamy na ryż. Przykrywamy drugą częścią ryżu. Składniki polewy mieszamy razem (konsystencja ma być gładka, niezbyt gęsta, tak aby dało się ją rozlać po ryżu, zawsze możemy rozcieńczyć ją mlekiem). Zalewamy ryż* i wstawiamy do piekarnika, zapiekamy około 40 minut z przykryciem (10 minut przed końcem odkrywam zapiekankę aby się przyrumieniła).

Podajemy jeszcze ciepłe. Mój mąż jeszcze dodatkowo słodzi ;)

Smacznego!

*czasami dzielę polewę na dwie części i zalewam obydwie warstwy ryżu

20 komentarzy:

  1. Też mam słabość do zapiekanki z jabłkami:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam zapiekany ryż z jabłkami. I rzeczywiście - nie próbowałam nigdy ze śmietanową polewą. Trzeba wypróbować przy najbliższej okazji :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja jakoś nigdy nie jadłam tej zapiekanki, koniecznie muszę nadrobić!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dokładnie taka, jaką pamiętam z przedszkolnych czasów :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O mnniaaam! I z cynamonem, o tak . To tygryski lubią najbardziej:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepyszna ! Też słodzę i uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. A ryz gotujemy do miękkości? Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, do miękkości wg przepisu na opakowaniu.

      Usuń
  8. Bardzo fajny pomysł, takiej zapiekanki nigdy nie jadłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam ryz z jablkami. Niestety nigdy jeszcze nie jadlam w wersji z polewa. Wyglada przepysznie :)

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  10. Jeszcze dzisiaj spróbuję ją zrobić dla babci :D
    I chyba wanilinowego nie waniliowego? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest waniliowy i wanilinowy, lecz oby dwa cukry to teoretycznie to samo. różnią się jedynie ceną i lekko składnikami. :)

      Usuń
  11. Właśnie jemy zapiekankę wg Pani przepisu. Pyszna i bardzo dziekujemy:-) pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo, że smakowała :)

      Usuń
  12. Taką robiła nam mama w dzieciństwie właśnie z polewą :-) jest przepyszna ta zapiekanka :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, bardzo ją lubimy :) Pozdrawiam!

      Usuń