Jajecznica z rydzami

Monica 19 Comments


Okres grzybobrania już się zakończył, a moja jajecznica niefortunnie gdzieś się zawieruszyła między innymi przepisami, dlatego dopiero teraz (z lekkim poślizgiem) ją zamieszczam.

Lubicie rydze ? Znacie ? Zbieracie ? To najwspanialsze w smaku grzyby. Uwielbiam ten ich pomarańczowy, wręcz neonowy kolor i to jak farbują mi palce podczas krojenia. Są nie tylko szlachetne, ale też delikatne, kremowe, pachnące, lekko słodkawe, po prostu pyszne.




Składniki dla 1-2 osób

3-4 jaja
1 cebula (średnia)
mleko
garść pokrojonych w plasterki rydzów
1 łyżka masła
sól
pieprz
szczypior

Jaja rozbełtujemy z mlekiem i przyprawami. Cebulę siekamy i wrzucamy na roztopione masło z grzybami, podsmażamy aż grzyby i cebulka zmiękną. Wlewamy jaja. Smażymy na średnim ogniu mieszając i doprowadzając di ulubionej konsystencji. Podajemy z pieczywem, posypaną szczypiorem.

Smacznego!

19 komentarzy:

  1. Jajecznica wspaniala. Chetnie bym jej sprobowal bo jeszcze nigdy nie jadlam rydzow :)

    Usciski.

    OdpowiedzUsuń
  2. wcale nie znam rydz, ale jajecznica z wszelkimi grzybami wychodzi pyszna.

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak ja się z tobą zgadzam rydze są pyszne.Też je uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z kurkami jajecznicę uwielbiamy, ale z rydzami jeszcze nie robiłam, musi smakować pysznie!:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam rydze! Podeślesz trochę?:)

    OdpowiedzUsuń
  6. ach! ubóstwiam grzyby, a jajecznica z rydzami jest boska!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy nie jadłam rydzów. Jajecznica wygląda przepysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. "rudy , rudy , rudy rydz ... mam na rydza smaczek
    rudy , rudy , rudy rydz ... lepszy niż maślaczek "
    :):):)

    OdpowiedzUsuń
  9. Moni, zapraszam do zabawy i po szczegóły do mnie:
    http://majanaboxing.blox.pl/2012/11/Liebster-blog-i-moje-odpowiedzi.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To będzie mój jeden jedyny raz,b o nie biorę udziału w "blogowych zabawach" ;) Dla Ciebie się ugnę ;)

      Usuń
    2. Moni będzie mi bardzo, bardzo miło:*

      Usuń
  10. Niestety, nigdy ich jeszcze nie jadłam, a w Twojej jajecznicy wyglądają tak smakowicie, że coraz bardziej tego żałuję (że ich nie jadłam ;))...

    OdpowiedzUsuń
  11. Smakowite :) tez taką robię :)

    OdpowiedzUsuń