Ciasto "Kostka Alpejska"

Monica 14 Comments

Przepisów na nie od groma. Nie byłabym sobą gdybym nie zrobiła go po swojemu :) Najbardziej obawiałam się jego słodyczy. Te bezy, masa krówkowa, śmietana. Zupełnie niepotrzebnie. Ciasto wbrew pozorom nie jest jakoś specjalnie słodkie. Największy jego atut to piękny, intrygujący wygląd na paterze i jego smak :) Składniki na dużą prostokątną blachę:
Biszkopt:4 jaja4 łyżki cukru4 łyżki mąki pszennej1 łyżka mąki ziemniaczanej1,5 łyżeczki proszku do pieczenia1,5 łyżki kakao extra ciemnego

Masa kajmakowa:1 puszka gotowej masy krówkowej180 g masła100 g bezy

Bita śmietana:500 ml śmietany kremówki 30 lub 36%2 łyżeczki żelatyny3 łyżki cukru pudru

Poza tym:mleczna lub deserowa czekolada
Biszkopt: białka ubijamy na sztywno dodajemy cukier, nadal ubijając dodajemy po 1 żółtku. Na koniec przesiewamy porcjami mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao, wyłączonym mikserem, do połączenia.
Pieczemy w 180 stopniach C przez około 20 minut.Masa kajmakowa: miękkie masło ucieramy dodając po 1 łyżce kajmaku, na koniec wsypujemy pokruszone bezy.
Bita śmietana: zimna kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i namoczoną w wodzie rozpuszczona żelatynę, mieszamy.Na upieczony i wystudzony biszkopt wykładamy masę kajmakową na nią bitą śmietanę i posypujemy startą czekoladą mleczną lub deserową.
Smacznego!

14 komentarzy:

  1. Piekna!! W sam raz cos dla moich domowych pasibrzuchów :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudnie wygląda! Podkradnę przepis i zrobię u siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetnie wygląda:) a bez i mas kajmakowych i ja unikam, bo wolę przeważnie mniej słodko:P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bezy i kajmak brzmią zabójczo, też obawiałam się że będzie za słodkie, nic z tych rzeczy, jest okey.

      Usuń
  4. Śliczne i z pewnością pyszne to ciasta. Aż się zauroczyłam.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  5. Och, tyle słodyczy, kto by pomieścił! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. No właśnie ja też najbardziej boję się w nim słodyczy :) Kusi mnie już od dawna...a jak widzę, takie apetyczne zdjęcia jak u Ciebie, to zastanawiam się, czemu jeszcze jej nie zrobiłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, nie jest takie słodkie jak się wydaje.

      Usuń
  7. chyba zrobię, tylko ta beza :* dziękuję

    OdpowiedzUsuń