Babka ucierana z rumem, rodzynkami i czekoladą
Babki można robić na różne sposoby. U mnie w domu najczęściej robi się je z ciasta ucieranego. Są łatwe, szybkie i smaczne. Choć przyznam szczerze, iż kusi mnie baba drożdżowa i chyba ją upiekę przed świętami :) Zapraszam zatem na aromatyczną alkoholową babę!
Składniki na 1 podłużna formę lub dużej wielkości formę babkową
100 g rodzynek
2 łyżki golden rumu
20 dag masła/margaryny
4 jaja
1 szklanka cukru
16 g cukru waniliowego
1,5 szklanki mąki pszennej
0.5 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia, płaskie
100 g groszków czekoladowych lub posiekanej czekolady deserowej
aromat rumowy
bułka tarta i tłuszcz do formy
Rodzynki zalewamy wrzątkiem (tak aby je pokrył) i wlewamy rum. Namaczamy około 20 minut. W tym czasie miękkie masło/margarynę ucieramy z cukrami, dodajemy po jednym jajku, ciągle ucierając. Na koniec przesiewamy mąki i proszek do pieczenia. Dodajemy aromat i groszki czekoladowe. Rodzynki odsączamy i obsypujemy mąką, dodajemy do masy, wszystko mieszamy.
Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni C. Ciasto wlewamy do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą formy formy i pieczemy około 60 minut (po 40 minutach przykrywamy folią aluminiową wierzch, żeby się nie spiekł za bardzo) lub do suchego patyczka.
Po 15 minutach wyjmujemy z formy. Studzimy.
Smacznego!
Przepis dodaję do akcji:
pyszności, zjadłabym:)
OdpowiedzUsuńRewelacja. Wygląda cudnie. W sam raz na święta!
OdpowiedzUsuńSezon na babki rozpoczął się na dobre. Już tyle propozycji przejrzałam, że nie mogę się sama zdecydować, co upiec na święta.
OdpowiedzUsuńja rzadko robię baby. Twoja wygląda smakowicie:)
OdpowiedzUsuńW tej babce jest wszystko co uwielbiam - rum, rodzynki i czekolada! Porywam kawałek:)
OdpowiedzUsuńPrzepyszna babka! :-)
OdpowiedzUsuńŚwietna babeczka. Z rumem są pyszne. :)
OdpowiedzUsuńPiękne wygląda ta babka, porywam kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńpiękna babeczka ;) alkoholu nigdy nie dodawałam;)
OdpowiedzUsuńBabka z rumem, ciekawy sposób na ciasto ;)
OdpowiedzUsuńWitam, mam pytanie czy blaszka to ma być tzw. keksówka czy większa? Pozdrawiam Aneta
OdpowiedzUsuńTę babkę piekłam w podłużnej formie 30x12x7,5 cm (długa ale wąska). Nadałaby sie też forma na klasyczna babkę, spora, mieszcząca ok. 1 kg ciasta.
UsuńMoją zasadą jest, aby wlewać ciasto do 3/4 wysokości jakiejkolwiek foremki i tego się trzymam.