Babka ucierana z rumem, rodzynkami i czekoladą

Monica 12 Comments



Babki można robić na różne sposoby. U mnie w domu najczęściej robi się je z ciasta ucieranego. Są łatwe, szybkie i smaczne. Choć przyznam szczerze, iż kusi mnie baba drożdżowa i chyba ją upiekę przed świętami :) Zapraszam zatem na aromatyczną alkoholową babę!



Składniki na 1 podłużna formę lub dużej wielkości formę babkową

100 g rodzynek
2 łyżki golden rumu
20 dag masła/margaryny
4 jaja
1 szklanka cukru
16 g cukru waniliowego
1,5 szklanki mąki pszennej
0.5 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia, płaskie
100 g groszków czekoladowych lub posiekanej czekolady deserowej
aromat rumowy
bułka tarta i tłuszcz do formy

Rodzynki zalewamy wrzątkiem (tak aby je pokrył) i wlewamy rum. Namaczamy około 20 minut. W tym czasie miękkie masło/margarynę ucieramy z cukrami, dodajemy po jednym jajku, ciągle ucierając. Na koniec przesiewamy mąki i proszek do pieczenia. Dodajemy aromat i groszki czekoladowe. Rodzynki odsączamy i obsypujemy mąką, dodajemy do masy, wszystko mieszamy. 

Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni C. Ciasto wlewamy do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą formy formy i pieczemy około 60 minut (po 40 minutach przykrywamy folią aluminiową wierzch, żeby się nie spiekł za bardzo) lub do suchego patyczka.

Po 15 minutach wyjmujemy z formy. Studzimy.

Smacznego!

Przepis dodaję do akcji:
Wielkanocne Smaki - edycja IV

12 komentarzy:

  1. Rewelacja. Wygląda cudnie. W sam raz na święta!

    OdpowiedzUsuń
  2. Sezon na babki rozpoczął się na dobre. Już tyle propozycji przejrzałam, że nie mogę się sama zdecydować, co upiec na święta.

    OdpowiedzUsuń
  3. ja rzadko robię baby. Twoja wygląda smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. W tej babce jest wszystko co uwielbiam - rum, rodzynki i czekolada! Porywam kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetna babeczka. Z rumem są pyszne. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękne wygląda ta babka, porywam kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  7. piękna babeczka ;) alkoholu nigdy nie dodawałam;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Babka z rumem, ciekawy sposób na ciasto ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam, mam pytanie czy blaszka to ma być tzw. keksówka czy większa? Pozdrawiam Aneta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tę babkę piekłam w podłużnej formie 30x12x7,5 cm (długa ale wąska). Nadałaby sie też forma na klasyczna babkę, spora, mieszcząca ok. 1 kg ciasta.
      Moją zasadą jest, aby wlewać ciasto do 3/4 wysokości jakiejkolwiek foremki i tego się trzymam.

      Usuń