Czarny sernik z jeżynami

Monica 12 Comments

Jeżyny prosto z lasu to coś najpyszniejszego na świecie. Ten słodki leśny zapach. Czy czujecie już nadchodzącą jesień w powietrzu ? Ja powoli zaczynam czuć. Chłodniejsze poranki i wieczory. Wcześnie w tym roku liście brązowieją. Nie lubię jesieni jako pory roku tylko dlatego, że po niej następuje zima, bo poza tą jedną wadą ta pora roku ma wiele kolorów. I choć co roku dopada mnie jesienna melancholia, lubię ten stan, gdy mogę przystanąć na moment i pomyśleć, wspomnieć, rozczulić się i spoglądnąć na barwne lasy, usłyszeć szelest liści pod nogami. Dla mnie to magia chwili. Tym oto sernikiem chyba zapoczątkowałam jesienną serię przepisów na blogu, choć kalendarzowa jesień jeszcze przed nami.



Składniki na tortownicę 24 cm

Czarne ciasto:
1 niepełna szklanka cukru pudru
2 szklanki mąki
250 g margaryny (ja używam Kasi) lub masła, zimnego
3 żółtka
2 kopiaste łyżki kakao extra ciemnego

Masa serowa:
1 kg gładkiego sera ( mielimy 3-krotnie lub kupujemy gotowy zmielony), temp. pokojowa
2 niepełne szklanki cukru pudru
150 g masła ( można też użyć margaryny), temp. pokojowa
4 żółtka, temp. pokojowa
1,5 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
1 laska wanilii

Poza tym:
1,5-2 szklanki jeżyn

Przygotowanie ciasta: mąkę wymieszać z cukrem pudrem i kakao na stolnicy, dodać margarynę i posiekać nożem, dodać żółtka i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części, uformować kule i wstawić do lodówki na godzinę lub na 30 minut do zamrażarki.

Przygotowanie masy serowej: masło/margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, po kolei dodawać po jednym żółtku i po łyżce sera, miksujemy na najmniejszych obrotach. Na końcu wsypujemy budyń i wyskrobane ziarenka wanilii. Starannie mieszamy.

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia lub natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Ścieramy na tarce o dużych otworach jedną część ciasta, wykładamy na nie masę serową, posypujemy jeżynami (umytymi wcześniej), ścieramy drugą część ciasta i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C około 40 minut. Studzimy.

Smacznego!






12 komentarzy:

  1. Jeżyny i sernik-połączenie idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny sernik! ; )
    Pyszne połączenie smaków!
    Wygląda obłędnie! *.*

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda apetycznie :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. ja też już czuję jesień w powietrzu, a ciacho pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciacho wygląda świetnie! :) Ja póki co jesień czuję jedynie po tej chłodniejszej temperaturze ;) Uwielbiam lato i mogłoby jeszcze trwać, ale jesień też lubię, pod warunkiem, że nie leje całymi dniami!

    OdpowiedzUsuń
  6. pięknie to ciasto wygląda i ładnie oddałaś melancholię tego przełomu pór roku

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmm, wygląda fantastycznie :)
    Też mnie melancholijny nastrój już dopadł :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuję ślicznie wszystkim!

    OdpowiedzUsuń
  9. Super ciacho, chętnie taki kawałek bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń