Placek ziemniaczany z warzywami, kurczakiem i sosem curry

Monica 22 Comments


Uwielbiam placki ziemniaczane po cygańsku (lub po zbójnicku, jak zwał tak zwał ;) ), jeśli Wy również je lubicie to taka odmiana popularnych placków powinna Wam zasmakować. Z kurczakiem zamiast wieprzowiny i pysznym sosem. Przepis pochodzi z dodatku do gazety z 2006 roku, ale nieco go zmodyfikowałam i dodałam swój sos curry. Są syte, aromatyczne mega smaczne!


Składniki na 4 duże placki

Farsz:
30 dag filetów z kurczaka
1 łyżeczka przyprawy do grilla (Kamis, Prymat)
1 łyżeczka przyprawy curry
1 łyżeczka sosu sojowego
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
2 ząbki czosnku
1 łyżka ketchupu
1 cebula
1 por
sól

Placki ziemniaczane:
80 dag ziemniaków
1 jajo
100 ml mleka
3 ząbki czosnku
1 łyżka majeranku
świeżo zmielony pieprz
sól
20 dag mąki
olej do smażenia (np. rzepakowy)

Sos curry:
1 jogurt (ok 200 g)
3 łyżki majonezu
0.5 łyżeczki przyprawy curry
1 łyżka ketchupu
papryka chili do smaku lub pieprz cayenne

Przygotowanie farszu: 
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w paseczki. Por umyć i pokroić w talarki. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć mięso, doprawić curry, przyprawą do grilla i sosem sojowym. Spróbować i ewentualnie dosolić. Dodać drobno pokrojoną paprykę, por, ketchup oraz wyciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać i dusić około 8 minut i dodać cebulę pokrojoną w talarki. Poddusić 5 minut.

Przygotowanie placków:
Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, całość odcisnąć nieco z soku. Dodać jajo, dolać mleko, przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, pieprz, sól i mąkę. Dokładnie wymieszać. Masę ziemniaczaną podzielić na 4 porcje. Rozgrzać olej na patelni i usmażyć kolejno 4 duże okrągłe placki.

Składniki sosu mieszamy i odstawiamy do lodówki.

Na każdym placku układamy farsz, składamy na pół i podajemy polany sosem curry i posypany świeżą pietruszką lub kolendrą.

Smacznego!

22 komentarze:

  1. Ciekawa i zdrowsza wersja, popularnego w górach placka po zbójnicku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. napiecyku, domowacukierniaew.blox.pl, ola in the kitchen - dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam! Smakowicie się prezentuje ten placek. Chętnie bym taki zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepyszne danie i pięknie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Joanna Ł, Lena - dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale narobiłaś mi apetytu :D Koniecznie muszę takie przygotować :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajny pomysł na placki, bardzo apetyczne :)
    Pozdrawiam,
    M

    OdpowiedzUsuń
  8. Prezentuje się bardzo apetycznie :)) Zjadłabym :))

    OdpowiedzUsuń
  9. Nemi, Marzena, Sosna, Magda, Beti - dzięki wielkie! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Poproszę takie na obiad! ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. kupiłaś mnie tym plackiem! :) wygląda bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. zapowiada się na lżejszą wersję popularnych :)
    Mnie się podoba i to bardzo! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wpraszam się do Ciebie na obiad! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. laNika, Anulla, Salvador Dali, judik - dziękuję i zachęcam do spróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Placki ziemniaczane jadam na słodko, chyba tylko raz jadłam na wytrwanie. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja wolę wytrawne. Zachęcam do spróbowania :)

      Usuń