Placek ziemniaczany z warzywami, kurczakiem i sosem curry
Uwielbiam placki ziemniaczane po cygańsku (lub po zbójnicku, jak zwał tak zwał ;) ), jeśli Wy również je lubicie to taka odmiana popularnych placków powinna Wam zasmakować. Z kurczakiem zamiast wieprzowiny i pysznym sosem. Przepis pochodzi z dodatku do gazety z 2006 roku, ale nieco go zmodyfikowałam i dodałam swój sos curry. Są syte, aromatyczne mega smaczne!
Składniki na 4 duże placki
Farsz:
30 dag filetów z kurczaka
1 łyżeczka przyprawy do grilla (Kamis, Prymat)
1 łyżeczka przyprawy curry
1 łyżeczka sosu sojowego
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
2 ząbki czosnku
1 łyżka ketchupu
1 cebula
1 por
sól
Placki ziemniaczane:
80 dag ziemniaków
1 jajo
100 ml mleka
3 ząbki czosnku
1 łyżka majeranku
świeżo zmielony pieprz
sól
20 dag mąki
olej do smażenia (np. rzepakowy)
Sos curry:
1 jogurt (ok 200 g)
3 łyżki majonezu
0.5 łyżeczki przyprawy curry
1 łyżka ketchupu
papryka chili do smaku lub pieprz cayenne
Przygotowanie farszu:
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w paseczki. Por umyć i pokroić w talarki. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć mięso, doprawić curry, przyprawą do grilla i sosem sojowym. Spróbować i ewentualnie dosolić. Dodać drobno pokrojoną paprykę, por, ketchup oraz wyciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać i dusić około 8 minut i dodać cebulę pokrojoną w talarki. Poddusić 5 minut.
Przygotowanie placków:
Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, całość odcisnąć nieco z soku. Dodać jajo, dolać mleko, przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, pieprz, sól i mąkę. Dokładnie wymieszać. Masę ziemniaczaną podzielić na 4 porcje. Rozgrzać olej na patelni i usmażyć kolejno 4 duże okrągłe placki.
Składniki sosu mieszamy i odstawiamy do lodówki.
Na każdym placku układamy farsz, składamy na pół i podajemy polany sosem curry i posypany świeżą pietruszką lub kolendrą.
Smacznego!
Ciekawa i zdrowsza wersja, popularnego w górach placka po zbójnicku :)
OdpowiedzUsuńDzisiaj miałam podobny obiad ;)
OdpowiedzUsuńChętnie bym spróbowała :D mniam
OdpowiedzUsuńnapiecyku, domowacukierniaew.blox.pl, ola in the kitchen - dziękuję!
OdpowiedzUsuńMniam! Smakowicie się prezentuje ten placek. Chętnie bym taki zjadła :)
OdpowiedzUsuńDzięki Majanko!
UsuńPrzepyszne danie i pięknie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczny placek:)
OdpowiedzUsuńJoanna Ł, Lena - dziękuję!
OdpowiedzUsuńAle narobiłaś mi apetytu :D Koniecznie muszę takie przygotować :D
OdpowiedzUsuńWspaniałe placuszki. Pyszności :-)
OdpowiedzUsuńTrzy razy TAK :D
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na placki, bardzo apetyczne :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
M
Prezentuje się bardzo apetycznie :)) Zjadłabym :))
OdpowiedzUsuńNemi, Marzena, Sosna, Magda, Beti - dzięki wielkie! :)
OdpowiedzUsuńPoproszę takie na obiad! ;)
OdpowiedzUsuńkupiłaś mnie tym plackiem! :) wygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńzapowiada się na lżejszą wersję popularnych :)
OdpowiedzUsuńMnie się podoba i to bardzo! :)
Wpraszam się do Ciebie na obiad! :)
OdpowiedzUsuńlaNika, Anulla, Salvador Dali, judik - dziękuję i zachęcam do spróbowania :)
OdpowiedzUsuńPlacki ziemniaczane jadam na słodko, chyba tylko raz jadłam na wytrwanie. :)
OdpowiedzUsuńJa wolę wytrawne. Zachęcam do spróbowania :)
Usuń