Mazurek z masą krówkową
Składniki na średnią prostokątna lub kwadratową mazurkową formę
Ciasto kruche:
1 szklanka mąki
0.5 szklanki cukru pudru
10 dag masła, zimnego
1 żółtko
2 łyżki śmietany gęstej 18%
szczypta soli
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa krówkowa:
0.5 kg krówek (użyłam krówek popularnych z Żywca)
mleko, około 3/4 szklanki
garść bakalii pokrojonych tj. płatki migdałów, orzechy włoskie, rodzynki
Przygotowanie ciasta: mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól, cukier, proszek i masło, całość siekamy. Dodajemy żółtko i śmietanę i zagniatamy. Jeśli nie będzie chciało się zagnieść dodaj ziemnej wody. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy do formy robiąc ozdobne brzegi np. widelcem.
Pieczemy w 180 stopniach C przez 20-25 minut. Studzimy.
Przygotowanie masy: krówki odwijamy z papierków i wrzucamy do rondelka, podlewamy odrobiną mleka i ciągle mieszając rozkruszamy krówki łyżką (warzechą) i dolewamy mleka do momentu rozpuszczenia, (ale nie gotujemy!) aż masa będzie gładka i będzie miała taką konsystencję aby nie spływała nam z ciasta lub nie była zbyt zbita. Gotowa masę od razu wylewamy na ziemnego mazurka.
Dekorujemy.
Moje smaki! Coś czuję, że nie skończyłabym na jednym kawałku ;)
OdpowiedzUsuńSkusiłabym się z miłą chęcią na taki mazurek:) Zdrowych, radosnych i spokojnych Świąt:)
OdpowiedzUsuńU nas już tylko dwa małe mazurki zostały :D
OdpowiedzUsuńlaNika, Nemi, Angelika i Monika - dziękuję!
OdpowiedzUsuńprezentuje się znakomicie :) Wesołych Świąt! :)
OdpowiedzUsuńMoje smaki zdecydowanie :) Pyszny mazurek :)
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt! :)
Anulla, judik - dziękuję!
OdpowiedzUsuńPycha, też robiłam z masą krówkową, mój ulubiony :)
OdpowiedzUsuńNajlepszy :>
OdpowiedzUsuńMonika, Kraina sosny - dziękuję za odwiedziny!
OdpowiedzUsuń