Ciasteczka jaglane z cytrynową nutą
Pierwszy raz pieczone. Może i wyglądu nie mają, ale są przepyszne. Nawet mój niejadek 4-letni zjadł ;) Kasza jaglana jest bardzo zdrowa i mocno niedoceniana. Mam w zamiarze upiec z nią ciasta, jestem ciekawa jak wyjdą. Ciacha są najlepsze po upieczeniu, potem nabierają "gumowatości" przez lepką kaszę ;) Podaje Wam mój przepis na szybkie i łatwe ciasteczka jaglane.
Składniki na około 25 małych ciasteczek
110 g (to jest u mnie pół szklanki) suchej kaszy jaglanej
szczypta soli
1 jajo, małe (tj. M)
4 łyżki mąki kukurydzianej
1/3 szklanki cukru trzcinowego (Demerara)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka płynnego miodu (u mnie lipowy)
1 łyżka roztopionego masła
starta skórka z połowy cytryny
kilka kropli aromatu waniliowego
żurawina suszona do dekoracji
KCAL
Całość: 921 kalorii
W jednym ciastku jest tylko 37 kcal!!!
Kasze gotujemy w dużej ilości wody (u mnie prawie 6-krotnie większa) ze szczyptą soli wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy na durszlaku i studzimy. Gdy wystygnie przekładamy ją do miski i dodajemy do niej pozostałe składniki i energicznie mieszamy aż się połączą. Nakładamy po 2 małe łyżeczki masy na formę wyłożoną pergaminem, dokładamy po jednej żurawinie. Wsadzamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i pieczemy 25-30 minut (jeśli ciacha będą grubsze 30-35 minut) aż osiągną złoty kolor a ich brzegi zbrązowieją. Studzimy na kratce. Zajadamy.
Smacznego!
oj z chęcią porwałabym jedno!
OdpowiedzUsuńzapraszam do wzięcia udziału w konkursie http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2016/04/konkurs-wiosna-na-talerzu-z-green.html
Robiłyśmy podobne ciasteczka z płatkami jaglanymi :D Uwielbiamy ich smak :D
OdpowiedzUsuńMagdalena, Angelika i Monika - dziękuję!
OdpowiedzUsuńWyglądają tak, że chciałabym się w nie wgryźć, a jeszcze lepiej całą twarz wsadzić w ten talerz i pobuszować!
OdpowiedzUsuńSą cudne :)
OdpowiedzUsuńŚwietny smak :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi się te ciasteczka podobają :)
OdpowiedzUsuńDo schrupania :)
OdpowiedzUsuń