Makaron z pesto pietruszkowo bazyliowym

Monica 20 Comments


Od dawna zabierałam się za to pesto. Kusiło mnie na innych blogach i w końcu postanowiłam go zrobić. Pesto jest mega szybkie, zdrowe, bogate w cenne tłuszcze (oliwa i orzeszki) i pięknie wygląda na talerzu. Uwielbiam włoska kuchnię, a Wy?

Składniki dla 2-3 osób

Sos pesto:
1 duży pęczek pietruszki
16 dużych listków bazylii
3 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka słonecznika łuskanego
2 łyżki orzechów piniowych (można zastąpić włoskimi)
sól, pieprz

Poza tym:
ulubiony makaron

Pietruszkę obieram. Bazylię, pietruszkę i obrany czosnek siekam i wrzucam do malaksera (jeśli nie macie, można użyć moździerza). dodaje pozostałe składniki poza oliwą. Miskuję do połączenia i dodaję po łyżce oliwy miksując z każdym razem. Na końcu dodaję sól i pieprz.

Makaron gotuje wg przepisu na opakowaniu, odcedzony łączę z pesto i podaje udekorowany listkami bazylii.

Smacznego!

20 komentarzy:

  1. Kusi mnie taki obiad na jutro:)

    OdpowiedzUsuń
  2. No pychotka, włosko, tak jak lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję wszystkim i zachęcam do spróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  4. Taką kuchnię to ja lubię! Zapisuję przepis!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam pesto! Wystarczy tak niewiele, aby cieszyć się pysznym obiadem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Do tej pory jadłyśmy tylko kupne takie pesto, więc tym razem to Ty nas kusisz :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję wszystkim za miłe słowa!

    OdpowiedzUsuń
  8. Kocham pesto, więc to danie dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda apetycznie, właśnie dzisiaj kupiłam suche przyprawy do pesto :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dzięki serdeczne wszystkim!

    OdpowiedzUsuń
  11. mniam! :) pesto nigdy nie pogardzę :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda pysznie! Połączenie bazylii i pietruszki - musi smakować obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń