Papryka faszerowana mięsem i ryżem

Monica 13 Comments


Chyba każdy zna i każdy lubi paprykę w takiej wersji. Podaję przepis na moją ulubioną faszerowaną paprykę z nutą pomidorków. Czy u Was też taka pogoda, pod psem ? Pada i pada, nawet na spacer z córą nie ma jak wyjść. Słońca więc dużo Wam życzę Drodzy Czytelnicy! :)

Składniki dla 4 osób

4 duże czerwone papryki
1 woreczek ryżu (100 g)
250 g mięsa mielonego (wasze ulubione)
2 cebule
2 ząbki czosnku, duże
2 łyżki przecieru pomidorowego
4 kawałki pomidorków w oleju, pokrojone
10 dag sera żółtego do starcia, ulubiony
sól
pieprz
oregano
majeranek
chili
słodka papryka

Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C. Cebule siekamy, szklimy na łyżce oleju i dodajemy pomidorki z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, smażymy chwilkę. Dodajemy mięso mielone. Gdy się usmaży dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy. Dusimy 3 minuty i dodajemy ugotowany ryż. Mieszamy wszystko. Paprykę myjemy, odcinamy główkę z ogonkiem, oczyszczamy i nadziewamy farszem. Wkładamy papryki do naczynia żaroodpornego, podlewamy szklanką wody (może być też bulion) przykrywamy czapeczkami i pieczemy 45-50 minut. Na 5 minut przed końcem posypujemy papryki startym serem i zapiekamy do rozpuszczenia sera.

Smacznego!

13 komentarzy:

  1. Dawno nie jadłam faszerowanej papryki... w wersji wege mięso zamieniłabym na soczewicę ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wege wersja też bardzo smaczna, lubię soczewicę :)

      Usuń
  2. Bardzo lubię tak faszerowaną paprykę;)

    OdpowiedzUsuń
  3. na szczęście u mnie nie pada, ale dość pochmurno i chłodno.. lubię paprykę w takiej wersji, chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kiedyś najczęściej faszerowałyśmy pomidorki ale paprykę też musimy zacząć bo świetnie wygląda :D

    OdpowiedzUsuń
  5. I pada i pada i pada :( Papryczka z pewnością poprawi humor :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam faszerowana paprykę :))

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję serdecznie wszystkim za wpisy!

    OdpowiedzUsuń