Sałatka z pęczakiem i tuńczykiem

Monica 10 Comments



Już dawno za mną chodziła sałatka z użyciem pęczaku. A, że żaden przepis mi jakoś nie pasował wykombinowałam coś sama. Pamiętajcie, że kasze pod względem wartości odżywczej przewyższają ziemniaki, makaron czy ryż. Zawierają witaminę E, B1, B2 i niacynę, a także ważne składniki mineralne dla naszego organizmu jak potas, fosfor, magnez, wapń, sód czy żelazo. Sałatka jest smaczna i syta, ma delikatną nutę czosnkowo-koperkową. Polecam!

Składniki

200 g kaszy pęczak (2 woreczki)
1 puszka tuńczyka rozdrobionego (w oleju lub w sosie własnym)
1 puszka kukurydzy
1 czerwona papryka
2 pomidory
1 duża czerwona cebula
1-2 ząbki czosnku
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu (użyłam light)
pół pęczka koperku
sól
pieprz

Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Paprykę, cebulkę i pomidory kroimy na małe kawałeczki. Koperek siekamy. Tuńczyka odsączamy z zalewy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki mieszamy w dużej misce. Gdy pęczak się ugotuje, rozcinamy woreczki i studzimy go na sitku. Ostudzony dodajemy do sałatki i mieszamy. Doprawiamy. Odstawiamy do przegryzienia na 1-2 godziny do lodówki.
Smacznego!

10 komentarzy:

  1. Wygląda apetycznie!

    Zapraszam na konkurs, który jest na moim blogu! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. I pęczak i tuńczyka bardzo lubię, więc nic tylko robić taką sałatkę:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Do tej pory jadłyśmy pęczak tylko na słodko ale z tuńczykiem musi smakować naprawdę nieźle :)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetna sałatka także do lunchboxa do pracy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ojej uwielbiam takie sałatki, pyszności! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję serdecznie wszystkim!

    OdpowiedzUsuń
  7. Tak, kasza to podstawa zdrowej diety, więc każdy przepis z jej wykorzystaniem jest inspirujący:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dlatego szkoda, że tak rzadko się ją je. Pozdrawiam!

      Usuń