Pszenno żytnie kruche ciasto z rabarbarem

Monica 10 Comments


Chciałam zdrowiej a wyszło nie dość, że zdrowo to przepysznie! Tak pachniało jak się piekło, coś cudownego! Zachęcam do mojego pszenno żytniego ciacha z rabarbarem, nie wiem czy nie lepsze od zwykłego "pszenniaka". Zresztą przekonajcie się sami i upieczcie :)

Składniki na dużą prostokątną blachę

Ciasto pszenno-żytnie:
2 szklanki mąki pszennej
1 i 3/4 szklanki mąki żytniej typ 720
1 szklanka cukru
250 g masła
5 żółtek (białka do piany)
4 łyżki śmietany 18% gęstej, kwaśnej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Pianka:
5 białek
5 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka octu (u mnie winny, może być jabłkowy)

Poza tym:
1 kg świeżego rabarbaru
0.5 opakowania cukru waniliowego (tj. 8 g)
1 łyżka bułki tartej

Przygotowanie ciasta:
mąki siekamy na stolnicy nożem razem z masłem, cukrem, solą i proszkiem. Dodajemy żółtka i śmietanę (jeśli ciasto nie będzie się chciało zagnieść, dodajemy jeszcze trochę śmietany lub zimnej wody). Zagniatamy rękami. Formujemy wałek i dzielimy na dwie części w proporcji: 3/4 i 1/3. Mniejszą część wykładamy do zamrażalnika. Większa wałkujemy i wykładamy formę robią 2 centymetrowy rancik. Nakłuwamy widelcem.

Rabarbar oczyszczamy i myjemy. Kroimy na małe około 2 cm kawałki (jak wolicie).

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy po jednej łyżce cukru pudru ciągle ubijając, na końcu wlewamy ocet i ubijamy jeszcze chwilkę. Piana ma być gęsta i lśnić.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.

Na ciasto w formie wykładamy równo rabarbar, posypujemy bułką i cukrem waniliowym. Przykrywamy równo ubitą pianą. Na wierzch ścieramy na tarce ciasto z zamrażarki. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 40-45 minut uważając aby wierzch nie był brązowy.

Studzimy i podajemy posypane cukrem pudrem.

Smacznego!

10 komentarzy:

  1. fajnie, że jest dodatek mąki żytniej, jakby nie patrzeć jest zdrowiej

    OdpowiedzUsuń
  2. Łukasz, Kobietapo30, Margarithes dzięki i zachęcam do pieczenia ciacha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mamusia specjalnie dla nas ostatnio żytnie ciasto zrobiła ale z truskawkami jednak z rabarbarem też musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj, takie wypieki bardzo lubię! :) Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie przypuszczałam, że ciasto z dodatkiem mąki żytniej może wyjść pyszne, a tu proszę :) Na pewno spróbuję, bo muszę się przekonać na własnym podniebieniu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Z rabarbarem.. pycha ;)

    OdpowiedzUsuń