Babka marmurkowa

Monica 22 Comments




Babka marmurkowa to jedna z porpozycji Wielkanocnych ciast :)
Lubię połączenie kakao z klasycznym babkowym ciastem. Baba wychodzi bardzo smaczna i przede wszystkim nie jest sucha, bo tego najbardziej nie lubię w tych ciastach.
Coś słabo ją wymieszałam, bo zrobiła mi się tylko jedna "łezka', także nie bójcie się porządnie zamieszać ciasta ! ;)
To kolejny przepis w ramach akcji "Wielkanocne Smaki".



Składniki na 1 dużą babkę

25 dag mąki pszennej
15 dag cukru pudru
5 jaj
15 dag masła lub margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
skórka starta z 1 cytryny
bułka tarta i margaryna do wysmarowania formy

Masło/margarynę ucieramy, powoli dosypując cukru. Gdy masa będzie gładka, dodajemy po 1 żółtku cały czas ubijając. Masa powinna być puszysta, wtedy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, nadal ucierając, wrzucamy skórkę z cytryny. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek. Ostrożnie mieszamy.

Masę dzielimy na dwie części. Połowę masy (jasną) wylewamy do formy. Do drugiej części dodajemy kakao, mieszamy i wylewamy na jasne ciasto. Mieszamy obie masy w formie widelcem, aby powstały zawijasy, które widoczne będą po upieczeniu i przekrojeniu babki.

Formę z ciastem wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy przez 35-40 minut.

Upieczoną babę, studzimy na kratce. Można udekorować ją lukrem lub cukrem pudrem.

Smacznego!

22 komentarze:

  1. marmurkowa chyba zawsze najbardziej mnie zachwyca i kusi;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Apetyczna :)
    Spróbuję upiec,może mi wyjdzie...

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie babeczki :) Marmurkowa babka to byla pierwsza babka, jaka w zyciu upieklam. I mam chyba do niej maly sentyment :))

    Usciski.

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękna:)
    Mnie się takie ładne nie udają. Zawsze wierzch, który potem jest spodem, musi się wylać i nigdy mi nie urosnie prosto:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Gosiu, Malwinko, Majko, myniolinko - dziękuję ślicznie :)

    Espresso - nie jestem mistrzem babek i to była moja druga w życiu i wyszła całkiem ładnie. Trzymam więc kciuki :)

    Wiosenko- obawiałam się, że mi się wyleje, bo mama mnie straszyła takimi efektami. Urosła wzorcowo- ma delikatną górkę, ale się nic nie wylało w trakcie pieczenia :) Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglada bardzo elegancko! Pysznosci:)

    OdpowiedzUsuń
  7. śliczna! bardzo lubię babki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. U mnie też zawsze taka baba gość na wielkanocnym stole. Uwielbiam ją nawet po kilku dniach (zawsze stoi u mnie dłużej nie rozkrojona bo szkoda mi niszczyć takiej świątecznej dekoracji ;) )

    OdpowiedzUsuń
  9. U mnie mama zawsze piecze, taką malutką babeczkę na stół, do ozdoby, a takie duże to zjadaaamy :D

    Dziękuję serdecznie wszystkim :)

    OdpowiedzUsuń
  10. to jedna z moich ulubionych bab :)

    pozdrawiam,
    Paula

    OdpowiedzUsuń
  11. Ostatnio wszędzie babki, ale ta jest naprawdę wyjątkowo piękna:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo urokliwa :) Szkoda,że nie można upiec wszystkich prezentowanych przez babeczki babek :(

    OdpowiedzUsuń
  13. Wspaniała, z dodatkiem promieni słońca, pięknie kolorowa, puszysta - idealna!

    OdpowiedzUsuń
  14. Przepiękna babka...Zjadałabym kawałek i do tego kawką. :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Same baby to fakt hihi ;) Z kawką baba jest przyszna, bo ma dodatek kakao, który bardzo lubię :)

    Dziękuję ślicznie wszystkim za miłe słowa :)

    OdpowiedzUsuń
  16. tę babkę lubię :)
    za smak i za to że nie jest sucha, bo też nie przepadam za suchymi ciastami.
    No i zawsze się udaje :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Upiekłam tę babkę, bo mnie kusiła swoim wyglądem i nie zawiodłam się. Jest pyszna i ślicznie wygląda, jak Twoja. Dziękuję za przepis Irmela

    OdpowiedzUsuń
  18. Irmela- cieszę sie, że baba wyszła i smakowała. Dziękuję ślicznie i pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń