Łatwe frykadelki
A może w końcu coś treściwszego? Jakieś mięso na obiad? Samymi słodyczami żyć się nie da, a dawno nie było u mnie takiego prostego, szybkiego, w zasadzie całkiem zwyczajnego obiadu. Osobiście nie przepadam z kotletami z mięsa mielonego, lubię za to pulpety w sosach i ... frykadelki, czyli mini kuleczki (wielkości piłki do golfa). Są łatwe w przygotowaniu i bardzo apetycznie wyglądają. Można robić je na wiele sposobów i nadziewać różnymi składnikami. Nam najbardziej smakują z puree ziemniaczanym z koperkiem i marchewką z groszkiem na gęsto. Choć to tylko jedna z propozycji...
Składniki na ok 16 małych sztuk
30-40 dag mięsa mielonego (dowolnie: wołowe, wieprzowo-wołowe itd.)
1 bułka lub 4 kromki chleba
0.5 szklanki mleka (lub odrobinę więcej)
1 cebula, drobniutko posiekana
1 łyżka masła do smażenia cebulki
sól
pieprz
1 łyżeczka słodkiej papryki
1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
olej do smażenia
bułka tarta
Bułkę rwiemy na drobne kawałki, zalewamy mlekiem i czekamy kilka minut aż odmoknie. Cebulkę szklimy na złoto na maśle. Gdy bułka będzie miękka dodajemy do niej mięso, cebulę, sól, pieprz, paprykę, natkę i wyrabiamy całość rękę aż masa będzie jednolita (zwracamy uwagę aby bułka dobrze namokła i idealnie połączyła się z mięsem), nie będzie grudek.
Na patelni rozgrzewamy olej. W rękach formujemy małe kuleczki (jak piłka do golfa), obtaczamy w bułce tartej i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy z każdej strony, co jakiś czas obracając na brązowo.
Podajemy np. z puree ziemniaczanym z koperkiem i marchewką z groszkiem na gęsto.
Smacznego!
30-40 dag mięsa mielonego (dowolnie: wołowe, wieprzowo-wołowe itd.)
1 bułka lub 4 kromki chleba
0.5 szklanki mleka (lub odrobinę więcej)
1 cebula, drobniutko posiekana
1 łyżka masła do smażenia cebulki
sól
pieprz
1 łyżeczka słodkiej papryki
1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
olej do smażenia
bułka tarta
Bułkę rwiemy na drobne kawałki, zalewamy mlekiem i czekamy kilka minut aż odmoknie. Cebulkę szklimy na złoto na maśle. Gdy bułka będzie miękka dodajemy do niej mięso, cebulę, sól, pieprz, paprykę, natkę i wyrabiamy całość rękę aż masa będzie jednolita (zwracamy uwagę aby bułka dobrze namokła i idealnie połączyła się z mięsem), nie będzie grudek.
Na patelni rozgrzewamy olej. W rękach formujemy małe kuleczki (jak piłka do golfa), obtaczamy w bułce tartej i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy z każdej strony, co jakiś czas obracając na brązowo.
Podajemy np. z puree ziemniaczanym z koperkiem i marchewką z groszkiem na gęsto.
Smacznego!
Pyszny obiad:) Za tak podanym mięsem oraz marchewką przepadam:)
OdpowiedzUsuńPięknie to wygląda:)
OdpowiedzUsuńW prostocie siła. Bardzo mi taki obiad pasuje.
OdpowiedzUsuńZajadałam się podobnymi przed chwilką. Pycha! :)
OdpowiedzUsuńWpraszam sie na obiad :) Takie frykadelki i ja lubie. A marchewki z groszkiem nie jadlam juz cale wieki...
OdpowiedzUsuńUsciski.
O jakie słoneczne...przypomniało mi się dzieciństwo i mamine obiadki :)
OdpowiedzUsuńPysznosci :) Bardzo lubimy kuleczki z mięsa mielonego :)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia Monico :)
Dziękuję wszystkim!
OdpowiedzUsuńo jesooo i jeszcze ta marcheweczka z groszkiem i kotleciki ...wbijam się na obiad!
OdpowiedzUsuńZapraszam :)))
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie. Uwielbiam!:)
OdpowiedzUsuńMary- dziękuję :)
OdpowiedzUsuńHej ! Trafiłam na Twojego bloga na onecie z głównej strony ;) Od razu wypróbowałam przepis na muffinki czekoladowe i chciałam Ci powiedzieć,że wyszły przeprzeprzepyszne ! Właśnie się nimi zajadam, popijam kawką i będę czytać kolejne przepisy mam nadzieję,że równie pyszne!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Piękny blog :)Na pewno spróbuje jakiś przepis wykonać, bo uwielbiam gotować :) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńHehe, to umiem gotować! Dziękuję!
OdpowiedzUsuńInka- cieszę się, że muffiny smakowały, dziękuję i zapraszam częściej :)
OdpowiedzUsuńLokóweczka- dziękuję ślicznie i zachęcam do pichcenia w takim razie! :)
Margo- są banalne więc nic nie da się "zepsuć" ;)
świetny przepis:) jutro wypróbuję! A bułka to ma być swieża czy czerstwa?
OdpowiedzUsuńI pozwolę sobie na jedną uwagę ;-) - piłka do golfa jest całkiem spora, myślę, że chodziło o tę do tenisa stołowego :D
Haha, może być do golfa lub do tenisa stołowego (do golfa jest trochę większa, fakt).
UsuńA bułka może być taka pół na pół. Nie całkiem sucha w każdym razie.
Pozdrawiam i mam nadzieję, że będzie smakowało :)