Ciasto czekoladowo-orzechowe
Ostatnio u mnie same słodkości :) Ale przecież, nie ma to jak kawałek pysznego, słodkiego ciacha z kubkiem kawy w ręce, pod kocykiem. Jesienno-zimowe wieczory to najlepszy czas na "kocykowy relax". Nie odmawiajmy sobie tej błogiej chwili spokoju pod kocykiem, rozkoszując się wspaniałym ciastem :)
Składniki na dużą prostokątną blachę
Ciasto kakaowe:
8 jaj
32 dag cukru
23 dag mąki pszennej
2 łyżki kakao (extra ciemne)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto orzechowe:
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
5 jaj
25 dag cukru
2 łyżki płynnego miodu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa czekoladowa:
30 dag masła lub margaryny
2 jaja
cukier
1,5 tabliczki mlecznej lub deserowej czekolady, rozpuścić
Ciasto kakaowe: Mąkę, kakao i proszek do pieczenia, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijać dodając cukier, a następnie po jednym żółtku. Wsypać mąkę ( ja ją dodatkowo przesiałam przez sitko) z wymieszanymi składnikami i lekko wymieszać. Ciasto wlać do wyłożonej pergaminem blaszki o wymiarach 25x40 cm. Piec ok 25 minut w 180 stopniach C.
Ciasto orzechowe:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, nadal ubijając, następnie żółtka (po jednym) oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać orzechy i miód. Piec 30 minut w 110 stopniach C z termoobiegiem lub 40 minut (lub do zrumienienia) w 150 stopniach C bez termoobiegu.
Masa czekoladowa: Masło lub margarynę utrzeć. Jaja z cukrem ubić na parze, przestudzić i dodać do masła. Na końcu dodać rozpuszczoną czekoladę.
Przełożenie: Ciasto kakaowe przekroić na 2 części. Na jednej rozsmarować połowę masy czekoladowe, przykryć ciastem orzechowym, posmarować drugą częścią masy czekoladowej i przykryć ciastem kakaowym. Posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą.
Smacznego!
Idealne na jesienne zwiększone zapotrzebowanie na czekoladę:)
OdpowiedzUsuńJa bym sobie nie odmówiła:)
OdpowiedzUsuńmmm... takie ciasto orzechowe chodzi mi od paru dni po głowie:) pychotka:D
OdpowiedzUsuńPysznie się prezentuje :-)Z chęcią bym skosztowała :-) Pozdrawiam M.
OdpowiedzUsuńMniam Mniam :D... dasz kawałek ? :)
OdpowiedzUsuńBardzo zachęcające ciacho! :)
OdpowiedzUsuńaz ślinka leci na takie ciacho ... :-)
OdpowiedzUsuńIdealne na takie wieczory:) Wygląda świetnie:)
OdpowiedzUsuńi jak tu się nie rozmarzyc?
OdpowiedzUsuńach!
Piękne to ciasto Monico:) Rozkoszować się takim ciachem siedząc pod kocykiem to cudowne :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię:)
Narobiłaś mi apetytu...
OdpowiedzUsuńświetnie określiłaś ten jesienny odpoczynek ;) cudowne warstwy :)
OdpowiedzUsuńNa słodkości zawsze znajdzie się miejsce, zwłaszcza, tak jak piszesz, z kubkiem czegoś ciepłego i kocykiem :)
OdpowiedzUsuńCiasto orzechowe działa na mnie jak lep na muchy :D Bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńO tak, zdecydowanie jestem za taką formą relaksu, zwłaszcza, gdyby pod ręką było takie ciasto:)
OdpowiedzUsuńDziękuję ślicznie wszystkim :)
OdpowiedzUsuńNie wiem jak to robisz ale do twoich zdjęć aż oczy się śmieją :) Kawałeczek ciasta do kawy...marzenie :)
OdpowiedzUsuńSzarlotku- bardzo mi miło, że tak to odbierasz :) Dziękuję!
OdpowiedzUsuńja chyba zrobie z polowy skladnikow... mam nadzieje, ze nic nie popsuje? DZieki za pyszny przepis
OdpowiedzUsuńAnonimie- powinno wyjść. Chociaż masy nie jest tak dużo i można ją zrobić w normalnej ilości. Pozdrawiam i życzę udanego wypieku :)
OdpowiedzUsuńZdjęcia cudowne! Aż chce się rękę wyciągnąć po kawałek ciacha! :)
OdpowiedzUsuńRusskaya- dziękuję :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda
OdpowiedzUsuńile cukru do masy czekoladowej?
OdpowiedzUsuńJeśli robisz ją z mleczną czekoladą, to cukru nie trzeba, chyba, że lubicie słodkie masy. Deserowa jest bardziej gorzka więc cukru daję tylko do smaku tj. 2 łyżki. Pozdrawiam!
UsuńNie wyszło mi to ciasto :/ Masa jest super, ale ciastu nie wystarczyło 25 czy 40 minut na upieczenie się w zadowalającym stopniu, a w ogóle z tymi proporcjami wyszło za słodkie, lepkie, ciągliwo-gumiaste i zbyt mocno pachnące jajkiem. Może gdyby zamienić proporcje mąki z cukrem i podzielić ilość jajek przez 2, to by wyszło lepsze... jakieś sugestie?
OdpowiedzUsuńTo klasyczne biszkoptowe więc zazwyczaj spokojnie wystarcza mu 25 minut jeśli jest z niewielkiej ilości jajek. A, że tu jajek było więcej to napisałam, iż czas pieczenia może dobić do 45 minut. Rozumiem, że nie wyszło, trudno, nie wiem co mogło być przyczyną ale najpewniej złe przyrządzenie. bo to zwykły biszkopt, jak każdy inny.
UsuńCiekawi mnie jak pachnie ciasto przebrane jajkiem ?:D
Pozdrawiam!