Ciasto czekoladowo-orzechowe

Monica 27 Comments


Ostatnio u mnie same słodkości :) Ale przecież, nie ma to jak kawałek pysznego, słodkiego ciacha z kubkiem kawy w ręce, pod kocykiem. Jesienno-zimowe wieczory to najlepszy czas na "kocykowy relax". Nie odmawiajmy sobie tej błogiej chwili spokoju pod kocykiem, rozkoszując się wspaniałym ciastem :)


Składniki na dużą prostokątną blachę

Ciasto kakaowe:
8 jaj
32 dag cukru
23 dag mąki pszennej
2 łyżki kakao (extra ciemne)
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto orzechowe:
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
5 jaj
25 dag cukru
2 łyżki płynnego miodu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa czekoladowa:
30 dag masła lub margaryny
2 jaja
cukier
1,5 tabliczki mlecznej lub deserowej czekolady, rozpuścić

Ciasto kakaowe: Mąkę, kakao i proszek do pieczenia, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijać dodając cukier, a następnie po jednym żółtku. Wsypać mąkę ( ja ją dodatkowo przesiałam przez sitko) z wymieszanymi składnikami i lekko wymieszać. Ciasto wlać do wyłożonej  pergaminem blaszki o wymiarach 25x40 cm. Piec ok 25 minut w 180 stopniach C.

Ciasto orzechowe:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, nadal ubijając, następnie żółtka (po jednym) oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać orzechy i miód. Piec  30 minut w 110 stopniach C z termoobiegiem lub 40 minut (lub do zrumienienia) w 150 stopniach C bez termoobiegu.

Masa czekoladowa: Masło lub margarynę utrzeć. Jaja z cukrem ubić na parze, przestudzić i dodać do masła. Na końcu dodać rozpuszczoną czekoladę.

Przełożenie: Ciasto kakaowe przekroić na 2 części. Na jednej rozsmarować połowę masy czekoladowe, przykryć ciastem orzechowym, posmarować drugą częścią masy czekoladowej i przykryć ciastem kakaowym. Posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą.

Smacznego!

27 komentarzy:

  1. Idealne na jesienne zwiększone zapotrzebowanie na czekoladę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm... takie ciasto orzechowe chodzi mi od paru dni po głowie:) pychotka:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie się prezentuje :-)Z chęcią bym skosztowała :-) Pozdrawiam M.

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam Mniam :D... dasz kawałek ? :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo zachęcające ciacho! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. az ślinka leci na takie ciacho ... :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Idealne na takie wieczory:) Wygląda świetnie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. i jak tu się nie rozmarzyc?
    ach!

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękne to ciasto Monico:) Rozkoszować się takim ciachem siedząc pod kocykiem to cudowne :)
    Pozdrawiam Cię:)

    OdpowiedzUsuń
  10. świetnie określiłaś ten jesienny odpoczynek ;) cudowne warstwy :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Na słodkości zawsze znajdzie się miejsce, zwłaszcza, tak jak piszesz, z kubkiem czegoś ciepłego i kocykiem :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciasto orzechowe działa na mnie jak lep na muchy :D Bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  13. O tak, zdecydowanie jestem za taką formą relaksu, zwłaszcza, gdyby pod ręką było takie ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Dziękuję ślicznie wszystkim :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Nie wiem jak to robisz ale do twoich zdjęć aż oczy się śmieją :) Kawałeczek ciasta do kawy...marzenie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Szarlotku- bardzo mi miło, że tak to odbierasz :) Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  17. ja chyba zrobie z polowy skladnikow... mam nadzieje, ze nic nie popsuje? DZieki za pyszny przepis

    OdpowiedzUsuń
  18. Anonimie- powinno wyjść. Chociaż masy nie jest tak dużo i można ją zrobić w normalnej ilości. Pozdrawiam i życzę udanego wypieku :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Zdjęcia cudowne! Aż chce się rękę wyciągnąć po kawałek ciacha! :)

    OdpowiedzUsuń
  20. ile cukru do masy czekoladowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli robisz ją z mleczną czekoladą, to cukru nie trzeba, chyba, że lubicie słodkie masy. Deserowa jest bardziej gorzka więc cukru daję tylko do smaku tj. 2 łyżki. Pozdrawiam!

      Usuń
  21. Nie wyszło mi to ciasto :/ Masa jest super, ale ciastu nie wystarczyło 25 czy 40 minut na upieczenie się w zadowalającym stopniu, a w ogóle z tymi proporcjami wyszło za słodkie, lepkie, ciągliwo-gumiaste i zbyt mocno pachnące jajkiem. Może gdyby zamienić proporcje mąki z cukrem i podzielić ilość jajek przez 2, to by wyszło lepsze... jakieś sugestie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To klasyczne biszkoptowe więc zazwyczaj spokojnie wystarcza mu 25 minut jeśli jest z niewielkiej ilości jajek. A, że tu jajek było więcej to napisałam, iż czas pieczenia może dobić do 45 minut. Rozumiem, że nie wyszło, trudno, nie wiem co mogło być przyczyną ale najpewniej złe przyrządzenie. bo to zwykły biszkopt, jak każdy inny.
      Ciekawi mnie jak pachnie ciasto przebrane jajkiem ?:D
      Pozdrawiam!

      Usuń